cookie-og-privatlivspolitik
Da denne Black Lives Matter-demonstration fandt sted i Aalborg i juni, var det ikke et krav, at man skulle bære mundbind i det offentlige rum. Nu anbefales det at bære mundbind, når man kører med tog, bus og metro i myldretrafikken.  (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
Da denne Black Lives Matter-demonstration fandt sted i Aalborg i juni, var det ikke et krav, at man skulle bære mundbind i det offentlige rum. Nu anbefales det at bære mundbind, når man kører med tog, bus og metro i myldretrafikken. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Eksperter er skeptiske over for moderigtige mundbind

Mundbind anbefales nu i offentlig transport i myldretiden. Men overvejer du at købe et genanvendeligt stofmundbind, bør du tænke dig grundigt om.
01. august 2020 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Skal du med bus, tog eller metro i myldretiden i Danmark, så anbefales du nu at bruge mundbind. Det betyder, at du for alvor skal til at navigere i mængden af de mange masker og overveje, hvilken type du vil købe.

Går du med tanken om at droppe engangsmasken til fordel for et komfortabelt, specialdesignet stofmundbind, der kan genbruges, skal du undersøge markedet grundigt.

Som udgangspunkt kan de nemlig ikke anbefales.

- Effekten ved genanvendelige mundbind er alt andet lige mindre end ved mundbind fremstillet efter givne industristandarder, siger Brian Kristensen, der er overlæge på Central Enhed for Infektionshygiejne på Statens Serum Institut.

Det skyldes, at du må forvente, der ikke er samme fysiske barriere i et genanvendeligt mundbind, som kan stoppe dråberne i samme grad, som en kirurgisk maske kan.

Men er du fast besluttet på en stofmaske, der kan genbruges, er nogle bedre end andre. Kig derfor efter, om materialet ser ud til at have en god kvalitet og er uden huller.

- WHO har lavet en liste over mulige materialer som bomuld, silke og papir, og der er store variationer i de forskellige materialers evne til at holde partikler tilbage, fortsætter Brian Kristensen.

WHO anbefaler blandt andet, at en genanvendelig stofmaske bør bestå af mindst tre lag. Et bomuldslag inderst, et midterlag af et syntetisk ikkevævet materiale som polypropylen (plastik) eller bomuld og et yderlag af polyester.

Du bør vaske masken ved 60 grader, så virusset bliver inaktivt. Husk at vaske hænder, og brug håndsprit, før og efter at du har rørt ved et mundbind.

Forskningen har endnu ikke fastslået med sikkerhed, om mundbind er et værn mod coronavirus. Men meget tyder på, at det nedsætter risikoen for, at du kommer til at smitte andre, hvis du selv har virusset, forklarer Thomas Benfield, der er professor på Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital.

Han anbefaler også de kirurgiske engangsmundbind, indtil man har et kvalitetssystem for de genanvendelige.

- De kirurgiske er blevet optimeret gennem årtier, så man ved, hvad de kan. Derimod er der ingen garanti for noget som helst med de andre, siger han.

Vil du være så sikker som mulig, så gå efter et kirurgisk mundbind, der hedder type to, og som er CE-godkendt.

Hvis du bruger et genanvendeligt mundbind, bør du vaske det dagligt.

- For almindelig komfort og lugtgener skal man nok vaske det en gang om dagen eller hver anden dag i sæbe og varmt vand, forklarer han.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce