cookie-og-privatlivspolitik
Skal du have lagt nyt tag, så husk at sørge for god ventilation. For selv om isolering netop har til formål at holde kulden ude, kan det betyde fugtskader og skimmelsvamp, hvis du lukker for grundigt af. (Modelfoto)
Skal du have lagt nyt tag, så husk at sørge for god ventilation. For selv om isolering netop har til formål at holde kulden ude, kan det betyde fugtskader og skimmelsvamp, hvis du lukker for grundigt af. (Modelfoto)
Foto: Free

Livsstil

Energirenovering kan øge risikoen for skimmelsvamp

Et hus kan sagtens isoleres for meget - og nye energivenlige vinduer kan også føre skimmelsvamp med sig.




16. juli 2019 kl. 11:00 Af Af Stine Eskildsen, Ritzau Fokus

Annonce

Planlægger du at energirenovere dit hjem med nye vinduer og isolering af taget, er det vigtigt, at du tager en række forholdsregler undervejs.

Ellers risikerer du nemlig, at du dit energivenlige hjem kommer med en ærgerlig sidegevinst i form af skimmelsvamp.

- Når man ændrer i temperaturforholdene i konstruktionen, som man gør, når man isolerer, kan det give store problemer, siger Carsten Johansen, der er faglig leder i afdelingen Bygninger og Miljø på Teknologisk Institut.

Skimmelsvamp kan udvikle sig i potentielt sundhedsskadelige mængder i fugtige miljøer.

Og hvis du isolerer dit tag forkert, vil der - når det bliver lidt køligere - på grund af stor forskel på temperaturen udenfor og indenfor, opstå fugtmæssige betingelser for skimmelsvampevækst i konstruktionen.

- Et tag kan relativt hurtigt blive overbegroet med skimmelvækst, hvis ikke det er lavet ordentligt, siger Carsten Johansen.

Her er ventilation nøgleordet. Med andre ord skal du sørge for, at der kan foregå en effektiv ventilation med udeluft på isoleringens kolde side, for ellers hober fugten sig op i den kolde del af konstruktionen.

- Hvis fugten ikke kan slippe væk, vil den kondensere - og så får man etableret et miljø, som favoriserer skimmelsvampen, forklarer Ulf Thrane, der er seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut.

- Man kan sagtens komme til at overisolere. Og det kan godt være, man sparer penge i energi, men det kommer til at koste på et andet parameter, tilføjer han.

Du skal også være ekstra opmærksom på ventilation, hvis du skifter gamle, utætte vinduer ud med nye.

- Gamle huse er bygget til de gamle vinduer. Så hvis man pludselig har fuldstændig tætte vinduer i et gammelt hus, kan det kræve meget mere udluftning at holde fugten ude, siger Ulf Thrane.

Er det en mulighed, kan du med fordel vælge vinduer med luftspjæld - og bruge dem aktivt, råder han.

Vil du isolere ydervæggene, skal du se nærmere på, hvilken type vægge huset har.

- Har du en hulmur, er det helt oplagt at blæse granulat derind. Det er en effektiv måde at isolere på, siger Carsten Johansen.

Men er der ikke en hulmur, skal du bruge dine penge på at isolere et andet sted end væggene, fastslår han.

Isolering på indersiden af en ydervæg - for eksempel med en forsatsvæg - er nemlig meget risikobetonet, hvis du gerne vil undgå fugt og svamp.

Isoleringen forhindrer nemlig rumvarmen i at komme ind og opvarme indersiden af ydervæggen - og det betyder, at den bliver koldere end normalt.

Bliver forskellen i rumluften og på indersiden af væggen for stor, opstår der kondensproblemer - og så er det fugtige miljø, som er guf for skimmelsvampe, skabt i et rum, du ikke har adgang til.

- Så brug i stedet pengene på at skifte døre, vinduer eller efterisolere taget, råder han.

/ritzau fokus/




KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?



Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce