cookie-og-privatlivspolitik
Vil du tørre blomsterhoveder til eksempelvis kranse, kan du også tørre dem i sand, som suger væsken, i mellem en og to uger. (Genrefoto)
Vil du tørre blomsterhoveder til eksempelvis kranse, kan du også tørre dem i sand, som suger væsken, i mellem en og to uger. (Genrefoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Evighedsblomster: Tør dine buketter og giv dem nyt liv

Dine friske blomster behøver ikke at ende deres dage i skraldespanden, men kan blive til permanent udsmykning i hjemmet.
14. februar 2020 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce
FAKTA
- I haven kan du plukke for eksempel sankthansurt, lammeøre, malurt, solhat, tidselkugle, russisk mandstro, marietidsel, bjergknopurt, roser, prydløg, perlekurv, brudeslør, kornblomster, stjerneskærm og rævehale.


- Du kan tørre frøstande fra valmue, skærmblomster, skabiose, kæmpe skælhoved, tidselkugle, kartebolle, judaspenge og nigella.


- Du kan også bruge stænglerne fra høstanemoner, asters, ukrudt og vilde blomster til dekorationer.


- I naturen og grøftekanten kan du finde vejbred, vild gulerod, pastinak, bregner, rødkløver, hyrdetaske, hyld, tidsel, violer og lyng.


Kilde: havedesigner Dorthe Kvist fra Meltdesignstudio.


/ritzau fokus/

En buket blomster pynter i de fleste hjem, men efter et par dage er den ikke ret meget værd - og snart er den på vej i skraldespanden.

Bukettens levetid kan dog sagtens forlænges, uden at det kræver ret meget arbejde. Florist Lars Jon råder således til at gå mormor i bedene og hænge små buketter til tørre med hovedet nedad.

- Efter cirka fire uger, alt efter hvilke blomster eller frøstande man tørrer, er de klar til brug, siger han.

Det kan også være blomster, du har plukket i haven. Her handler det bare om at være opmærksom på fugtigheden.

- Blomster fra naturen skal gerne plukkes midt på dagen, hvor de indeholder mindst vand, lyder Lars Jons råd.

Hæng blomsterne i et køligt rum, hvor der er godt med udluftning. Præcis hvor længe de enkelte blomster skal tørre, afhænger af fugtindholdet. Jo lavere fugtindhold, jo lettere og hurtigere tørrer blomsten.

- Blomster med lavt indhold af fugt i stængler og hoved bevarer oftest også farven bedre, forklarer havedesigner Dorthe Kvist, som har udgivet bogen "Falmet skønhed" om tørrede blomster.

- Blomster med høj fugtighed tager længere tid at tørre og har en tendens til at rådne i stedet for, fortsætter hun.

Vil du være sikker på at få succes, råder Dorthe Kvist til at tørre eksempelvis hortensia, som ofte sidder i store klaser.

- Lavendel bliver ved at dufte selv i tørret tilstand, og det samme gælder flere krydderurter, tilføjer hun.

Du kan også fint bruge evighedsblomster, roser, lavendler og skærmblomster som vild gulerod og røllike. Det kan også fungere med mere sarte blomster som ranunkler.

Tjek løbende til dine blomster, og når de er sprøde og rasler, når du rører dem, så er de færdigtørrede.

- Nogle blomster er mere sarte end andre. Og hvis blomsten når over udløbsdatoen og er ved at blomstre af, så er det for sent. De skal tørres, før de falder fra hinanden, slår Dorthe Kvist fast.

Har du tørret sarte blomster, så har Dorthe Kvist et trick, hun selv benytter for at give dem en hjælpende hånd.

- Så giver jeg dem en gang hårlak. Man kan også købe en spray, der hedder elefanthud, hos blomsterhandleren, som giver blomsterne et mere blankt udtryk, fortæller hun.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce