cookie-og-privatlivspolitik
Sådan her ser et lille hvepsebo ud. (Arkivfoto)

2

Billeder

Sådan her ser et lille hvepsebo ud. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Få bugt med hvepsene allerede nu

Når temperaturen nærmer sig de 15 grader, vågner hvepsedronningen og søger efter et sted til sit bo. Undgå, at det bliver tæt på din bolig.
06. april 2020 kl. 11:00 Af Ritzau

Annonce

Efter en af de varmeste vintre længe ser hvepsen ud til at få en sublim sommersæson.

Og vil du gerne undgå, at det stikkende insekt slår sig ned ved din bolig, er det nu, du skal slå til.

I slutningen af april forlader dronningen nemlig sit vinterskjul for at bygge sit store bo med tusindvis af hvepse.

Det forklarer Claus Schultz, der er teknisk chef for Rentokil Skadedyrskontrol og formand for brancheforeningen for professionelle skadedyrsbekæmpere.

- Man skal kigge efter en grålig kugle på størrelse med en valnød. Sådan ser hvepsedronningens skjulested nemlig ud, siger han og tilføjer:

- Får man fat i det nu, er der endnu kun hvepsedronningen derinde. På dette tidspunkt er hun stadig sløv og ikke så aggressiv. Så det er noget nemmere at fjerne end et stort bo med 5000 rasende hvepse indeni.

Hvepsedronningen overvintrer typisk steder, hvor der er stille og roligt i ly for vind og vejr. Det kan være i isolering, sprækker, udhæng, brændestablen eller fuger i murværket.

Du kan enten slippe helt af med hvepsedronningen eller genhuse hende et andet sted.

Vælger du det første, kan du gennemvæde skjulestedet med en spray mod flyvende insekter - gerne med pyrethrum i - og så lempe det ned i en plastikpose med en spartel og smide det ud i skraldespanden.

- Har du mod på det, kan du - meget forsigtigt og iført briller, beskyttelse og handsker - skrabe skjulestedet ned i en pose og ryste boet ud et andet sted. For eksempel bagest i haven eller et andet sted i naturen. Så kan hvepsedronningen kravle ud og begynde boet der, siger Claus Schultz.

Skadedyrsspecialist John Mogensen, indehaver af AJ Skadedyrskontrol, anbefaler det samme.

- Hvepse er nyttedyr og gode for biodiversiteten. Laver de et bo i den anden ende af haven, ville jeg lade det være, siger han.

Vil du undgå, at en hvepsedronning slår sig ned i din bolig fremover, så gennemgå den fra kælder til kvist.

Lap sprækker, revner og huller, og forsegl øvrige indgange med insektnet, rustfrit stålnet, punktsvejset galvaniseret net eller lignende.

- Hvis man kan få en lille tommelfinger igennem, så kan hvepsedronningen også komme ind og etablere sig, siger John Mogensen og tilføjer:

- Er der bare en lille fuge, kan den endda tage mørtlen ud lidt af gangen. Og så er den lige pludselig inde i hulmuren og bruger hele hulmuren som bo.

Aprilvejret har ry for at været noget svingende både i varmegrader og nedbør - men hvepsedronningen vågner typisk fra sit vinterhi, når temperaturen rammer omkring 15 grader.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce