cookie-og-privatlivspolitik
Den perfekte græsplæne kræver både vand, næring og tilstrækkeligt forspring foran ukrudtet. (Arkivfoto)
Den perfekte græsplæne kræver både vand, næring og tilstrækkeligt forspring foran ukrudtet. (Arkivfoto)
Foto: Maxim Shemetov/Reuters

Livsstil

Få en jævn og plan græsplæne med disse trick

Man kommer sjældent sovende til en perfekt græsplæne. Læs her, hvordan du udjævner huller og giver græsset optimale vækstbetingelser.
09. april 2020 kl. 08:00 Af Ritzau

Mange danskere har anlagt græsplæne i større eller mindre dele af haven. Men det er ikke nødvendigvis let at få en jævn, tæt og plan plæne.

- Faktisk skal man indstille sig på, at det kræver noget arbejde, for man skal sørge for, at græsset har de helt optimale vækstbetingelser, siger Louise Møller, der er havefaglig rådgiver hos Haveselskabet.

Først skal du slå græsset - især hvis det er blevet tjavset eller langhåret hen over en vintersæson, som har været mildere og mere regnvåd end normalt.

- På den måde kan man lettere se, om det er mindre ujævnheder, der skal udbedres, eller store lunker og plamager uden græs, siger Berit Rørbøl, der er anlægsgartner, landskabsarkitekt og haveekspert hos Videncentret Bolius.

Hvis du går efter den perfekte plæne, skal du også fjerne græssets konkurrenter.

Annonce

- Mos og ukrudt skal holdes nede, og det gøres med en vertikalskærer eller en plænelufter, siger Louise Møller.

Herefter kan du udbedre både små og store huller i jorden. Det gøres med en såkaldt topdressing, som er en blanding af sand og kompost.

- Den spreder man ud over hele plænen - især ned i ujævnhederne, så plænen bliver helt jævn, siger Louise Møller.

Topdressingen har flere funktioner. Helt lavpraktisk fylder den hullerne, men komposten giver også næring til græsset.

- Derfor får græsset bedre vækstbetingelser. Og sandet dræner jorden og gør den mere luftig omkring rodnettet, hvilket mos typisk ikke kan lide, siger Louise Møller.

Annonce

Hvis du har store huller, kan du med fordel hælde lidt ekstra jord i hullet - også selv om der vil opstå en midlertidig top.

- Jorden vil typisk synke lidt sammen, når man går, klipper græs eller kører en havetraktor hen over. Så hvis det er et stort hul, må der gerne være lidt top, siger Berit Rørbøl.

Når topdressingen er fordelt, kan du så nye græsfrø på de bare pletter. Bagefter kører du let en rive hen over.

- På den måde kommer græsfrøene lige et par centimeter under jorden, så de hverken bliver tørre i solen eller spist af fugle, før de når at spire, siger Berit Rørbøl.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE