cookie-og-privatlivspolitik
Der er lavet en del undersøgelser, som viser, at folk hurtigt vænner sig til at bo ved 21 grader, fortæller Tue Patursson fra Bolius. (Arkivfoto)
Der er lavet en del undersøgelser, som viser, at folk hurtigt vænner sig til at bo ved 21 grader, fortæller Tue Patursson fra Bolius. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Få grader på radiatoren koster dyrt

Det behøver ikke at være besværligt at spare på varmen. Din adfærd påvirker nemlig i sig selv regningen.
28. oktober 2019 kl. 10:00 Af Ritzau

Annonce

I de kolde måneder kan det være fristende at skrue et lille nøk op på termostaten, hver gang du går forbi radiatoren.

Men du bør holde dig i skindet. Bare et par graders forskel på termostaten vil nemlig kunne ses på varmeregningen.

- Som tommelfingerregel lægger man henholdsvis fem procent til eller fra varmeregningen, hvis man hæver eller sænker temperaturen én grad, siger Tue Patursson, der er fagekspert i byggeteknik og energi ved Videncentret Bolius.

Omvendt må du heller ikke være så sparsom, at du slukker helt for varmen i huset. For så får du helt andre udfordringer.

- For det første vil det blive ukomfortabelt, siger Søren Aggerholm, der er forskningschef ved Statens Byggeforskningsinstitut under Aalborg Universitet.

- Og for det andet vil rummet blive så koldt, at man kan føle sig nødsaget til at skrue helt op for radiatoren for at få varmen igen, tilføjer han.

Store temperaturforskelle kan give helt andre udfordringer - eksempelvis med fugt og skimmelsvamp. Det gælder derfor om at finde den gyldne mellemvej, hvis du vil holde kulden ude og regningen nede.

- Man bør opvarme huset jævnt og holde temperaturen i stuen på cirka 21 grader i vinterhalvåret, siger Søren Aggerholm.

Kun hvis du er ældre, svagelig, eller det drejer sig om et badeværelse, kan du give den et par grader opad på termostaten.

- Det koster rigtig mange penge at bo ved 25 grader hele vinteren, påpeger Tue Patursson.

Hvis du vil spare, bør du højst skrue et par grader ned i hele huset om natten, eller når du forlader huset i dagtimerne. Ellers vil det blive tilsvarende dyrt at varme op igen.

En anden faldgrube er, at du snubler i følelsen af, at du kan tillade dig at skrue op, fordi du har fået energioptimeret huset.

- Men så oplever man aldrig besparelsen, siger Tue Patursson.

Bolius har set flere sager, hvor folk var blevet lovet en besparelse på eksempelvis 10.000 kroner efter energioptimeringen. Men reelt har de kun sparet 4000 kroner, fordi de har skruet tilsvarende op for radiatoren.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce