cookie-og-privatlivspolitik
Priserne i Sverige vil løbende regulere sig, når svenskerne skal importere varer udefra, lyder vurderingen fra cheføkonom Jens Nyholm. (Modelfoto)
Priserne i Sverige vil løbende regulere sig, når svenskerne skal importere varer udefra, lyder vurderingen fra cheføkonom Jens Nyholm. (Modelfoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Få mere for pengene: Udnyt den lave svenske krone

Der kan være penge at spare ved at købe produkter, der bliver produceret i Sverige, vurderer cheføkonom.
08. maj 2019 kl. 14:00

Annonce

Bland-selv-slik, knækbrød og det halve af Ikeas varelager.

Den svenske krone er blevet mindre værd, så en enkelt svensk krone nu svarer til under 0,7 danske kroner. Og det kan gøre det attraktivt at bruge sine kroner på den anden side af sundet for at få mere købekraft.

I modsætning til den danske krone er den svenske krone nemlig ikke bundet op på værdien i forhold til euroen. Derfor kan den danske og den svenske krone sagtens flytte sig i forhold til hinanden.

Men du skal have lommeregneren med dig, lyder rådet fra Spar Nords cheføkonom Jens Nyholm.

- Husk at regne det igennem. For priserne kan også bare være sat tilsvarende højere på nogle produkter, siger Jens Nyholm.

Han vurderer, at det særligt kan være en fordel at købe svensk, hvis man køber de produkter, der rent faktisk bliver produceret i Sverige.

- På den type varer vil der nok være en del at spare, siger han og tilføjer:

- Men sådan noget som sportstøj og elektronik er jo noget, som svenskerne - ligesom danskerne - importerer. Og det vil afspejle sig i prisen.

Det hænger sammen med, at den svenske krone også er mindre værd, når der skal købes og importeres fra udlandet.

Derudover lyder rådet, at du husker at betale i den lokale valuta, hvis du får valget, når du betaler med kort.

Dermed får man nemlig en bedre omregningskurs.

Ida Marie Moesby er økonom hos Forbrugerrådet Tænk, og hun råder til at slå koldt vand i blodet, før man krydser Øresund og kører kortet igennem.

- Man kan gøre sig nogle besparelser, men man skal også huske de omkostninger, der ellers er, hvis man for eksempel skal bruge penge på benzin eller bro, siger hun.

Vil du spare bropengene, kan der også være penge at spare på nethandel. Her skal du også sørge for at betale i svenske kroner.

- Men der kan være ekstraomkostninger ved transport og levering, siger Ida Marie Moesby.

Du skal samtidig være opmærksom på, at når du handler i et andet EU-land, kan der være punktafgifter på en række varer.

Det afhænger blandt andet af, om du handler til eget forbrug eller til videresalg i en virksomhed. Reglerne kan findes på Skattestyrelsens hjemmeside.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce