Annonce
Bolig og livsstil

Få mere ud af pensionen med planlægning

Det er ikke ligegyldigt, hvor man placerer sine penge. Eksempelvis er beskatningen på aktieafkast langt højere, hvis man investerer med sine frie midler i et privat depot kontra sine pensionsmidler (arkivfoto). Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Begynd med at bruge af de penge, der har den højeste beskatning og de højeste omkostninger. På den måde får du mest ud af opsparingen.

Pensionsopsparing, investeringer, frie midler.

Når man nærmer sig pensionsalderen, er opsparingen for mange en sammensat størrelse af forskellige elementer. Og det er ikke ligegyldigt, hvilken rækkefølge man realiserer pengene i.

Der er nemlig penge at hente for cirka hver tredje dansker ved at tilrettelægge udbetalingerne mest hensigtsmæssigt. Det viser tal fra pensionsselskabet PFA.

- Hvis man bare bruger pengene i den rækkefølge, de af sig selv præsenterer sig - der typisk bare følger de aftaler, ens virksomhed har indgået for længst - så vil man sjældent bruge pengene i den mest optimale rækkefølge, fortæller Carsten Holdum, som er forbrugerøkonom hos PFA.

Det kræver, at man selv går ind aktivt og tager stilling til, hvornår pengene skal bruges.

Det er vigtigt, hvis man som de fleste har en opsparing, der er stykket sammen af byggeklodser som friværdi, frie midler og pension.

Når man skal prioritere, hvilken rækkefølge pengene skal bruges i, handler det om først at bruge de penge, der har den højeste beskatning og de højeste omkostninger, fortæller Carsten Holdum.

Grundstrukturen bør ifølge forbrugerøkonomen være, at man først bruger sine frie midler - på nær en reserve, så man har lidt polstring.

- De frie midler er rare at have, men det er også der, hvor skatten på afkastet er højest. Pensionsmidlerne er mere bundne, men beskatningen på et fremtidigt afkast er lavere, siger Carsten Holdum og tilføjer:

- Så det er vigtigt at tale om, hvor mange frie midler man behøver for at føle sig på den sikre side. For resten gælder det så om at bruge først.

Har man eksempelvis en Novo Nordisk-aktie i sit depot med frie midler og en i sin pensionsordning, bliver afkastet beskattet hårdere ved de frie midler - og den bør man derfor sælge først.

Derefter bruger man sine pensioner i form af ratepensioner og livrente. Man kan bruge aldersopsparing eller kapitalpension til at fylde huller ud med, hvis man har brug for lidt ekstra eller en reserve, forklarer forbrugerøkonomen.

Louise Skjødsholm er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Penge- og Pensionspanelet, og hun anbefaler, at man danner sig et overblik over de pensionsordninger, man har - og hvilken dækning de giver.

- Man skal finde ud af, hvor meget man egentlig betaler i omkostninger, og det kan man gøre ved at sammenligne ÅOK (årlige omkostninger i kroner, red.) og ÅOP (årlige omkostninger i procent, red.), siger Louise Skjødsholm.

Det kan man eksempelvis gøre på pensionsinfo.dk.

/ritzau fokus/

  • RB PLUS PFS Få mere ud af pensionen med planlægning
    Det er ikke ligegyldigt, hvor man placerer sine penge. Eksempelvis er beskatningen på aktieafkast langt højere, hvis man investerer med sine frie midler i et privat depot kontra sine pensionsmidler (arkivfoto). Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

De begik en brøler midt i Peders sorg: - Det er ikke i orden

Guldborgsund

Har været på Dølle i årevis: I år bryder de traditionen

Indland

Ikonisk bygning i København er i flammer

Udland

Knivstikkeri i kirke i Sydney betragtes som terror

112

Genbrugs-problemer: Det er ikke deres job, fastslår politiet

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider

112

33-årig kvinde gik amok på bar

Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

Lolland

Slog lokofører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Guldborgsund

Overrasker: Markant ændring på årets Dølle

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Annonce
Annonce
112

Lå på lur: Tip førte til 48 sager

Lolland

Tre års kamp for en købmandsbutik: Nu mangler de kun én afgørende brik

Erhverv

Forbud mod snus og nikotinposer på jobbet breder sig og giver dilemmaer

Sport

Dommerfejl irriterer Rune efter nederlag

Lolland

Overraskende drejning i babydrabssagen: Er bange for faderen

Guldborgsund

Blodrøde tal: Stort millionunderskud hos lokale spisesteder

Sport

Ærlig keeper efter drop: - Det er bare piv elendigt