cookie-og-privatlivspolitik
Familielån kan i visse tilfælde fungere, men hav aldrig penge mellem venner, råder psykolog Morten Prahl. - Venskab skal så vidt muligt bygges på ligeværd, og det kan udlån af penge ødelægge, siger han. (Arkivfoto)
Familielån kan i visse tilfælde fungere, men hav aldrig penge mellem venner, råder psykolog Morten Prahl. - Venskab skal så vidt muligt bygges på ligeværd, og det kan udlån af penge ødelægge, siger han. (Arkivfoto)
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Livsstil

Få styr på aftalerne: Lån i familien kan give problemer

Uudtalte forventninger i forbindelse med pengeudlån kan ødelægge tætte familierelationer - og det er ikke kun låneparterne, det kan gå ud over.
18. oktober 2019 kl. 12:18 Af Ritzau

Annonce

De fleste har prøvet at låne lidt penge for at få enderne til at mødes i en tid, hvor økonomien skranter - eller til at købe en ny bil eller den seneste iPhone.

Men begynder et familiemedlem at agere bank for dig - eller omvendt - skal I begge passe på.

Pengeudlån kan nemlig skabe store problemer i de personlige relationer, uanset om du låner penge ud, eller om du låner penge af andre.

- Overordnet set gør det noget ved relationen og afhængigheden af hinanden, når man låner penge, forklarer psykolog Morten Prahl fra Familiepsykologerne i Aarhus.

- Nogle vil sige, at det "bare er penge", men de fleste er alligevel meget optaget af at få dem igen, siger han.

Derfor skal I lave nogle helt klare aftaler fra start, så I ikke oplever det, som Morten Prahl kalder "uudtalte forventninger".

- Det er ikke godt for dynamikken i ens familie, hvis der er for mange af de uudtalte forventninger. Man skal gøre det klart, hvad man forventer, siger han.

Det er forskelligt fra familie til familie, hvordan man skal lave denne type aftaler. I nogle familier er en mundtlig aftale nok, men i andre tilfælde kan det betale sig at lave et aftalepapir.

- Det giver en tryghed at lave et papir - både for den, der låner pengene, men også for den, der har lånt pengene ud, siger familiepsykolog Trine Storch.

- På den måde kommer man ikke til at stå i en evig taknemmelighedsgæld, tilføjer hun.

Mange bliver også ramt af en følelse af skam, når de ikke får betalt lånte penge tilbage. Derfor er det vigtigt at tale åbent om forventningerne så tidligt som muligt - men også få det gjort, hvis skaden er sket, og pengene er lånt ud for længe siden.

- Åbenhed er vigtigt, så spil med åbne kort, så I kan få lavet en aftale om tilbagebetaling, råder Trine Storch.

Der må for eksempel ikke herske nogen tvivl om, hvorvidt det er et lån eller en gave. Den problematik kan for eksempel opstå i lånerelationer mellem forælder og barn.

Opstår der konflikter mellem parterne, kan det skabe nye og større konflikter med tiden. Det kan blandt andet være, at flere familiemedlemmer drages ind i konflikten, hvilket kan skabe endnu mere splid i familien.

I visse tilfælde kan det blive nødvendigt at få hjælp fra en professionel til at mægle mellem parterne. Men man skal for alt i verden forsøge at undgå, at det ender der, ved at følge rådet om de klare aftaler, siger Trine Storch.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce