Annonce
Bolig og livsstil

Få styr på byttereglerne inden du køber gaver

Selv om butikken har sat prisen ned på din julegave, siden den blev købt, så har du som udgangspunkt stadig ret til at få det fulde beløb tilbage. (Arkivfoto) Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix

Der er forskellige bytteregler, alt afhængigt af om du køber i en fysisk butik, en dansk eller udenlandsk netbutik. Få overblikket her.

Julegaveindkøb bliver for rigtig mange danskere et cirkus uden lige. Og for at gøre det endnu værre, så er der også et utal af forskellige bytteregler, du skal have styr på.

For det er nemlig ikke lige meget, om du køber gaven i en fysisk butik eller på nettet. Det fortæller Bo Dalsgaard, der er jurist og chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Herfra lyder regel nummer ét: Få styr på virksomhedens bytteregler, før du handler.

- Start med at finde ud af, hvor lang bytteret du har, siger Bo Dalsgaard.

Han forklarer, at du som forbruger faktisk ikke har krav på, at kunne få din gave byttet, hvis den er købt i en fysisk butik - medmindre butikken selv vælger at tilbyde det vel at mærke.

- Og så kan de fuldstændig selv bestemme, hvor lang tid bytteretten gælder og under hvilke vilkår, siger Bo Dalsgaard.

Du vil typisk kunne finde tidsfristen på byttemærkaten eller på din kvittering. Men du kan også lave en særlig aftale med butikken.

I den forbindelse anbefaler Forbrugerrådet Tænk, at du får aftalen på skrift.

- Så har du dokumentation, når du skal ind og bytte gaven, lyder det på Tænks hjemmeside, hvor juridisk konsulent Paula Brammann har lavet et overblik over rettighederne i forbindelse med julegaveindkøb.

Samtidig anbefaler Forbrugerrådet, at du altid har kvitteringen med for at undgå tvivlsspørgsmål om, hvor gaven er købt.

Hvis du handler i en dansk netbutik, er det en anden sag. Her har du nemlig i langt de fleste tilfælde 14 dages fortrydelsesret, som betyder, at du kan få pengene tilbage.

- Der er dog nogle få undtagelser, fortæller Bo Dalsgaard.

Det kan for eksempel være en ansigtscreme, som ikke kan returneres, hvis emballagen er brudt. For så ved butikken i princippet ikke, om der er kommet noget i den, og den kan derfor ikke sælges videre.

- Eller hvis du køber en fodboldtrøje med din søns navn og fødselsår, som på den måde er gjort så personlig, at det ville være urimeligt at forvente, at butikken kan finde en anden køber, siger Bo Dalsgaard.

Vær desuden opmærksom på, at de 14 dage gælder fra den dag, du har modtaget varen. Det vil sige den dag, den bliver leveret ved din hoveddør, eller du henter den hos pakkeshoppen.

- Ønsker du at benytte dig af din fortrydelsesret, skal du give webshoppen besked inden for 14 dage efter modtagelse af pakken, skriver Forbrugerrådet Tænk.

- Derudover skal du returnere varen, inden for 14 dage efter du har givet butikken besked.

Langt de fleste netbutikker giver dog bytteret helt til januar, når der er tale om julegaver. Det skal du tjekke på den enkelte hjemmeside.

Har din julegave fejl eller mangler, er det ikke fortrydelsesretten, du skal gøre brug af. Her træder reklamationsretten til gengæld i kraft, og den gælder i to år.

- Gaver med fejl eller mangler kan du kræve at få repareret eller ombyttet. Du kan også kræve at få pengene tilbage for gaven, men det afhænger af omfanget af fejlen eller manglen, skriver Forbrugerrådet Tænk.

Husk at gemme din kvittering.

Handler du i et EU-land, gælder samme 14 dages fortrydelsesret og reklamationsret ved fejl, men du skal til gengæld være opmærksom på, at det er i det pågældende land, du skal klage, hvis du oplever problemer.

Handler du uden for EU, har du ikke samme rettigheder, og du skal derfor sætte dig specifikt ind i, hvad den virksomhed, du køber hos, tilbyder i forhold til returnering og klager.

- Vær også opmærksom på, at ikke alle lande har produktstandarder, der matcher de danske, siger Dansk Erhvervs chefkonsulent Bo Dalsgaard og tilføjer:

- Så et fjernsyn, du køber i England, vi ikke nødvendigvis virke i Danmark. Og det er virksomheden ikke forpligtet til at oplyse, når du køber - det skal du selv undersøge.

Vær desuden opmærksom på, at der kan komme en ekstraopkrævning på dansk moms og told på varen, når du køber i netbutikker uden for EU.

/ritzau fokus/

  • Christian Als
    Selv om butikken har sat prisen ned på din julegave, siden den blev købt, så har du som udgangspunkt stadig ret til at få det fulde beløb tilbage. (Arkivfoto) Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Minister i vildrede: "Hvad er det, Lolland vil?"

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Annonce
Annonce
Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken