cookie-og-privatlivspolitik
Opsætning af solceller er en dyr, men også effektiv måde at rykke frem i energimærkeordningen, fortæller senioringeniør Kristian Vielwerth fra Teknologisk Institut. (Arkivfoto)

2

Billeder

Opsætning af solceller er en dyr, men også effektiv måde at rykke frem i energimærkeordningen, fortæller senioringeniør Kristian Vielwerth fra Teknologisk Institut. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Få styr på husets energimærke og pres prisen i vejret

Din bolig vil i runde tal stige med 50.000 kroner, for hvert trin du hæver energimærket.
10. december 2019 kl. 07:00 Af Ritzau

Annonce

A, B, C, D, E, F eller G.

Ovenstående er ikke kun starten af alfabetet, men også et overblik over, hvilke energimærker din bolig kan have.

Energimærket bliver fastsat ud fra en samlet vurdering af husets tilstand, hvor A er det laveste energiforbrug, og G er det højeste.

En rundspørge, som YouGov har lavet for ejendomsmæglerkæden Home, viser, at næsten seks ud af ti husejere ikke ved, hvilket energimærke deres bolig har.

Men det kan godt betale sig at sætte sig ind i det.

- Som husejer kan du bruge dit energimærke som et inspirationskatalog til at lave nogle energiforbedringer, siger senioringeniør Kristian Vielwerth fra Teknologisk Institut.

Når energimærket bliver fastlagt, vil en energikonsulent nemlig komme med forslag til, hvor du kan energioptimere boligen.

Og energiforbedringer giver typisk et nøk op på prisstigen og øger interessen fra købere ved et salg.

- Rapporter viser, at liggetiden i salgssituationen bliver kortere, hvis huset har et godt energimærke, siger Kristian Vielwerth.

I 2015 udarbejdede konsulentfirmaet Copenhagen Economics en rapport for Energistyrelsen, hvor man undersøgte priseffekten af at rykke sit energimærke på en gennemsnitsbolig på 100 kvadratmeter.

- Her kom man frem til, at et hus i runde tal ville stige 50.000 kroner i værdi, for hvert trin man løfter sig i energimærke, fortæller kontorchef Jakob Karlshøj fra Energistyrelsen.

Det er lovpligtigt at få udarbejdet et energimærke i forbindelse med et salg eller en væsentlig tilbygning, og derudover kan du få det gjort, når du vil, mod et honorar.

Har du boet i din ejerbolig i mindre end ti år - uden at foretage energioptimerende renoveringer - ligger der formentlig allerede et gyldigt energimærke på din bolig. Det kan du finde på sparenergi.dk.

Der er i omegnen af 600.000 aktive energimærker på sparenergi.dk, og her kan du også finde inspiration og gode råd til energioptimeringer, forklarer Jakob Karlshøj.

Har dit hus et energimærke i den forkerte ende af skalaen, kan optimering for eksempel ske gennem udskiftning af vinduer og døre eller efterisolering af loftet. Men det kan også være udskiftning af varmeløsningen.

- Udskiftning af gamle varmeinstallationer såsom olie- og gaskedler kan være en god idé, hvis ikke de har været skiftet i 20 år. Det er også forholdsvis let realiserbart, siger Kristian Vielwerth.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce