cookie-og-privatlivspolitik
Hovedspringet kan friste, fordi det kolde gys bliver hurtigt overstået. Men det er no-go, fordi kuldechokket bliver for stort. Alkohol er også no-go, fordi din temperaturfølsomhed bliver nedsat. (Arkivfoto)

2

Billeder

Hovedspringet kan friste, fordi det kolde gys bliver hurtigt overstået. Men det er no-go, fordi kuldechokket bliver for stort. Alkohol er også no-go, fordi din temperaturfølsomhed bliver nedsat. (Arkivfoto)
Foto: Justin Tallis/Ritzau Scanpix

Livsstil

Få styr på sikkerheden før du vinterbader

Du skal ikke være bange for vinterbadning, men du skal have respekt for det. Forsker og livredderchef fortæller her, hvordan du får styr på sikkerheden.
15. november 2019 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Hjertet banker, lungerne gisper, og fingrene snurrer af kulde.

Vinterbadning bliver stadig mere populært, og flere vinterbadeklubber melder om fulde huse.

Men tag dine forholdsregler, før du hopper i bølgen, råder John Mogensen, der livredderchef i Nordsjælland og tilknyttet Rådet for Større Badesikkerhed.

- Et af de største problemer er, at der er fyldt i mange vinterbadeklubber. Derfor vinterbader folk alene eller uden at have viden om vinterbadning. Men det kan altså være farligt, siger han.

Vinterbadning adskiller sig nemlig markant fra andre svømmeoplevelser. For det første er det ofte mørkt, hvis man bader før eller efter arbejde.

For det andet påvirker kulden kroppen på måder, du måske ikke tænker over.

- Mørket og vejrtrækningen risikerer at spille dig et puds. Og selv erfarne svømmere kan blive ramt af panik og hyperventilere, siger John Mogensen, som selv underviser i koldtvands-svømning.

Så bad altid sammen med andre - allerhelst nogen, som har prøvet det før.

Du skal heller ikke prøve at få det overstået med et hurtigt hovedspring, siger Susanna Søberg, der er ph.d. og forsker i vinterbadning ved Center for Aktiv Sundhed.

Hun er desuden snart aktuel med bogen "Hop i havet", der handler om vinterbadning.

- De første par gange vil man typisk hyperventilere, fordi gispe-refleksen bliver aktiveret af det kolde vand. Derfor skal man altid gå roligt og kontrolleret i vandet, siger hun.

Du skal også tænke på hjertet, før du kaster sig i bølgen.

For det sætter gang i pulsen, og mens det for mange vil give en følelse af velvære og adrenalin, så sender det også hjertet på overarbejde.

- Så hvis man har hjertesygdomme eller problemer med blodtrykket, skal man spørge lægen, før man vinterbader, siger Susanna Søberg.

Det gælder især ældre mennesker. For hjertet fungerer måske upåklageligt normalt. Men når kuldechokket rammer, og adrenalinen pumper, kan situationen være anderledes.

- Langt de fleste af de vinterbadere, vi må hente ind, har hjerteproblemer. Enten ved de det ikke på forhånd, eller også har de undervurderet, hvordan det kolde vand ville påvirke dem, siger John Mogensen.

Dette peger tilbage på rådet om aldrig at bade alene.

- Folk drukner typisk, fordi de får et hjertetilfælde eller går i panik, hyperventilerer og trækker vand ind. Og de ting går alt sammen hurtigere i koldt vand.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce