cookie-og-privatlivspolitik
Hudtyperne er inddelt i 1-6, hvor 1 er den lyseste, som har svært ved at blive brun og lettest bliver rød. Den hudtype har cirka 10 procent herhjemme. Hudtype 2 er også en lys hudtype, men som godt kan blive brun. Den type har cirka 50 procent i Danmark. (Arkivfoto)
Hudtyperne er inddelt i 1-6, hvor 1 er den lyseste, som har svært ved at blive brun og lettest bliver rød. Den hudtype har cirka 10 procent herhjemme. Hudtype 2 er også en lys hudtype, men som godt kan blive brun. Den type har cirka 50 procent i Danmark. (Arkivfoto)
Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Livsstil

Få styr på uv-indekset: Se hvornår du skal beskytte dig

Hver tredje ved ikke, hvornår de skal bruge solcreme, viser en ny undersøgelse. Det kan give farlige skader.
15. juni 2021 kl. 09:00 Af Ritzau

Lune solskinsdage betyder masser af timer ved stranden og afslapning i en liggestol i haven.

Men de skarpe stråler kræver et vågent øje for at styre sikkert uden om rød, øm hud og afskallede hudflager - og potentielt kræft.

Men faktisk ved hver tredje ikke, at der skal bruges solbeskyttelse, når uv-indekset overstiger 3. Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

- Uv-indekset er et udtryk for, hvor skrappe uv-strålerne fra solen er, siger Peter Dalum, som er projektchef for solkampagnen hos Kræftens Bekæmpelse.

- Og når indekset når over 3, vil man med en typisk skandinavisk hud kun kunne være ude i 30-40 minutter uden at blive solskoldet, tilføjer han.

Annonce

For at forstå forskellen, når uv-indekset stiger fra eksempelvis 3 til 4, kommer Peter Dalum med et eksempel:

- Man kan tænke, at i løbet af en time får man så fire doser sol i stedet for tre - altså cirka 25 procent mere sol, forklarer han og uddyber:

- Det er egentlig en forholdsvis stor stigning. Fra 3 til 6 er det en fordobling, for kurven er lineær, så man kan være halvt så længe ude.

I Danmark topper uv-indekset typisk omkring 7. Når indekset er mellem 6 og 8, betegnes det som højt og vurderingen fra DMI lyder, at der så er stor risiko for solskoldning.

Uv-indekset herhjemme er typisk højest omkring sankthans, hvor vi også har den længste dag. Det skyldes solens vinkel.

Annonce

Vejret har også betydning for, hvor stærk solen er. Skyet vejr tager lige toppen af styrken. Men altså ikke nær så meget, som vi tit kommer til at tro.

- Et let skydække vil der typisk trænge en del igennem, siger Peter Dalum.

Kræftens Bekæmpelse har udviklet appen "Uv-indeks", hvor du kan se dagens og de kommende dages uv-indeks. Du kan også korrigere for, om der er skydække.

I appen kan du også indtaste din egen hudtype for at få specifikke anbefalinger.

Din hudtype har nemlig afgørende betydning for, hvor meget sol du kan tåle. Men det kan også blive påvirket af medicin og kroniske hudsygdomme, fortæller overlæge Susanne Fabricius fra Dermatologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

Annonce

- Det kan være unge mennesker, der får aknebehandling med tetracyklin, der bliver mere lysfølsomme, og visse former for hjertemedicin kan også gøre en mere lysfølsom.

- Der er også medicin, der øger risikoen for at udvikle hudkræft, hvis man får sol - blandt andet immundæmpende medicin til organtransplanterede. Det gælder også blodtryksmedicin, og det er faktisk relativt ny viden, fortæller Susanne Fabricius.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE