Der går mange måneder, fra du sår, til du kan krydre maden med dine egne stærke chilier. Så skynd dig at skyde processen i gang.
Chilidyrkning er tæt på at være en religion, og de mest dedikerede på feltet har siden november været i gang med avancerede sorter, der kræver alskens udstyr og vækstlamper.
Vil du i gang på gammeldags manér uden det store udstyrsstykke, så skal du slå til senest i februar, for chilifrugterne har en lang udviklingstid.
- På vores kolde breddegrader er man nødt til at starte tidligt, for planten skal have en vis bladmasse, før den begynder at sætte blomster og deraf frugter, siger Anja Barfod, som er gartner hos Haveselskabet.
- Det er lidt det samme med artiskokker, der er kæmpestore planter, som også skal sås nu. De skal yde meget, og her hos os er de på deres nordlige grænse, tilføjer hun.
Du kan bruge såbakker til forspiringen. Fyld dem med så- og priklejord, sørg for, at jorden er let fugtig, og læg et eller to af de bittesmå chilifrø i hvert rum.
- Det er vigtigt, at du ikke bruger havejord eller plantejord, for der må ikke være gødning eller kraft i jorden, siger Dorthe Kvist, der er havedesigner og indehaver af Meltdesignstudio.
- Bruger du en håndfuld fra haven, risikerer du også, at der er ukrudtsfrø i, tilføjer hun.
Frøene skal lige trykkes ned i jorden, så der er kontakt. I starten kan du pakke den ind i en plastikpose, for her er varme og fugt det vigtigste.
- Du kan lægge et plastiklåg over eller bruge et lille minidrivhus. Det er med til at holde på fugten, som hurtigt fordamper indendørs, siger Dorthe Kvist.
Sæt dem så i en vindueskarm med masser af indirekte sol. Ellers bliver de små spirer lange, tynde og ranglede, fordi de søger desperat efter lyset.
- Man vil hellere have nogle små, kraftige spirer, for de har bedre forudsætninger for at klare sig, siger hun og tilføjer:
- Man behøver ikke at give ekstra lys, men jeg giver dem selv plantelys for at forkæle dem, fordi vores dage stadig er så korte.
Det tager gerne 5-30 dage, før frøene spirer - afhængigt af sorten. Og efter yderligere et sted mellem en og fire uger skal spirerne pottes om.
- Når planten når en vis størrelse, kan du knibe den, så den bliver mere busket. Knib den blomst af, som dannes der hvor hovedstammen deler sig første gang. Så forgrener planten sig, forklarer Dorthe Kvist.
- Fjern de første syv blomster, så bliver planten kraftigere og giver flere frugter, tilføjer hun.
Men du skal altså væbne dig med tålmodighed, før der er noget at plukke af. Det tager op mod syv måneder, før der er modne frugter, så det vil være midt eller sidst på sommeren.
Hvis du får held med dine chilifrugter, og smagen sidder lige i skabet, kan du skrabe frø ud af de modne frugter og gemme dem til næste år.
Lad frøene gennemtørre på en tallerken, og opbevar dem i eksempelvis en tændstikæske et mørkt og køligt sted.
/ritzau fokus/