cookie-og-privatlivspolitik
To unge mennesker kom alvorligt til skade, efter at en altan i første sals højde styrtede sammen på Dr. Fichs Vej i Kolding 25. juli. Tre andre kom lettere til skade.
To unge mennesker kom alvorligt til skade, efter at en altan i første sals højde styrtede sammen i Kolding 25. juli. Tre andre kom lettere til skade.
Foto: Presse-Fotos.dk/Ritzau Scanpix

Livsstil

Få tjekket din gamle altan

Ældre altaner bør se efter. Det har en voldsom ulykke i Kolding for nylig - og en tilsvarende ulykke i Nykøbing Falster i 2016 - sat en tydelig streg under.
30. juli 2020 kl. 09:21 Af Ritzau

Annonce

Bor du i et hus eller en lejlighed med en altan af ældre dato, kan du med fordel få undersøgt, om den har flere gode leveår i sig.

Det har en voldsom ulykke i Kolding for nylig - og en tilsvarende ulykke i Nykøbing Falster i 2016 - sat en tydelig streg under.

I begge tilfælde kom flere unge mennesker alvorligt til skade, efter at en altan uden forvarsel styrtede sammen under fødderne på dem.

- Hvis man har en altan, der er betonstøbt på ståludliggere, som er mere end 50 år gammel og ikke er grundigt undersøgt siden, så bør man få det gjort, fastslår Jørgen Nielsen, der er bygningsingeniør og adjungeret professor ved Aalborg Universitets Institut for Byggeri, By og Miljø.

Der er en række tegn, du selv kan se efter, hvis du vil vurdere, om din altan trænger til at blive udskiftet eller sikret.

- Det er ikke nødvendigvis nemt at se. Men hvis der for eksempel er afskalninger eller rustudfældninger, kan det være et faretegn, siger Jørgen Nielsen.

Ligeledes kan du med fordel se efter revner i beton eller murværk samt misfarvning på undersiden af altanen, påpeger Tue Patursson, som er bygningskonstruktør og ekspert i byggeteknik hos Videncentret Bolius.

- Hvis der er et rødt udtræk på undersiden, er det tegn på rust i konstruktionen, siger han og tilføjer:

- Og hvis der er hvidligt, kan det være tegn på, at vand er sivet igennem betonpladen. Så er det sandsynligvis også i armeringsjernet, og i så fald vil jeg anbefale, at man straks får en fagmand til at tjekke altanen.

Men fraværet af misfarvninger og de øvrige faresignaler er ikke ensbetydende med, at altanen er sikker at færdes på.

Skaden kan være 5-10 centimeter inde i væggen, og i så fald vil det kræve et såkaldt destruktivt indgreb - hvor man for eksempel fjerner nogle mursten - at undersøge konstruktionen.

- Skal man have skiftet altandøren, er det også et oplagt tidspunkt samtidig at undersøge altanens konstruktion. Det vil ikke være nogen stor ekstraopgave eller ekstraudgift, siger Jørgen Nielsen.

Tjek også rækværket. Alt afhængigt af materialet vil det være forskellige ting, du skal se efter, men er det for eksempel af jern, skal du skærpe opmærksomheden, hvis der begynder at være større rustpletter - især omkring samlingerne.

Hvis det er af beton, så vær opmærksom på, om der opstår revner eller afskalninger.

Dermed ikke sagt, at der er grund til massiv panik, hvis der opstår mindre skader. Altanen kan have mange gode år i sig endnu. Men hold et vågent øje med skaderne, og tag billeder med for eksempel et års mellemrum.

- Hvis der er en udvikling, så få altanen tjekket af en fagmand for en sikkerheds skyld, råder Tue Patursson.

Har du en altan, der er bygget i midten af 1980'erne eller senere, er der umiddelbart ikke grund til bekymring. Her begyndte man nemlig at lave nogle nye konstruktioner, som er mere sikre.

Læs artiklerne om ulykken i Nykøbing, hvor en altan i 2016 faldt ned:

Altan kollapsede – to i livsfare


Ingen synlige fejl på altan før voldsom ulykke med unge


20-årig kvinde ligger stadig i koma efter altan-ulykke
Få henvendelser efter altan-ulykke

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce