cookie-og-privatlivspolitik
Dit forsikringsselskab dækker ikke en ubegrænset sum, når det gælder smykker. Har du meget værdifulde smykker, kan det derfor være nødvendigt at justere forsikringssummen. (Modelfoto)
Dit forsikringsselskab dækker ikke en ubegrænset sum, når det gælder smykker. Har du meget værdifulde smykker, kan det derfor være nødvendigt at justere forsikringssummen. (Modelfoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Får styr på dine smykkers værdi - før tyven kommer

Hvis arvesmykkerne bliver stjålet, kan det være svært at få forsikringspenge, der matcher værdien, hvis ikke du kan dokumentere den.
06. september 2019 kl. 13:00 Af Af Anna Raabæk, Ritzau FOKUS

Et indbrud er aldrig sjovt. Men har tyvene fået fat i arvesmykkerne, kan det gøre ekstra ondt - både i hjertet og pengepungen.

Du risikerer nemlig at få færre kroner udbetalt fra forsikringen, end du måske regnede med.

- Vi oplever, at der opstår uenighed om erstatningssummen ved tyveri af smykker, fortæller Anja Lintrup Sørensen, som er rådgiver hos Forsikringsoplysningen under Forsikring & Pension.

Når der er tale om arvesmykker, har du sandsynligvis ikke nogen kvittering liggende. Og derfor bør du selv sørge for være på den sikre side og skaffe dokumentation.

- Det er vigtigt at tage billeder af smykkerne. Og er det meget værdifulde smykker, bør man få dem vurderet hos eksperter, siger Anja Lintrup Sørensen og tilføjer:

Annonce

- Det kan være en antikvitetsforhandler, et auktionshus eller andre med ekspertise i at sælge brugte arvestykker.

Henrik Knakkergaard, som er medejer af Guldsmed Dirks, råder også til at tage gode billeder af smykkerne - gerne af stemplet inden i smykket, hvor man blandt andet kan se antallet af karat.

- Hvis der er tale om en diamant, kan man få lavet et certifikat, der dokumenterer størrelse, farve og slibning, siger Henrik Knakkergaard.

Du kan også tænke i at få lavet en overdragelseserklæring på særligt værdifulde arvesmykker i familien.

- Her skriver familiemedlemmet, at vedkommende overdrager smykket til dig. Man skal gerne også have en værdi på smykket. Det er god dokumentation for, at man har arvet et smykke, man ikke har en kvittering på, siger han.

Annonce

Når der opstår uenighed om værdien, kan det handle om, at forsikringsselskabet via samarbejdsaftaler kan få leveret et tilsvarende produkt til en billigere pris.

Men som forsikringstager er du måske ikke interesseret i et identisk smykke, fordi der var tale om affektionsværdi.

- Så vil man måske hellere have et beløb til fri afbenyttelse, og det kan give nogle skuffelser rent økonomisk, siger Anja Lintrup Sørensen.

Der kan også være tale om, at du er underforsikret, fordi det kun er en begrænset andel af forsikringssummen, der dækker særlige private værdigenstande som smykker.

Det kræver, at du læser forsikringspolicen grundigt igennem, fordi det kan variere.

Annonce

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE