cookie-og-privatlivspolitik
Det kan være en udfordring at finde en motionsform, alle i familien mestrer og kan lide. Derfor skal I væbne jer med tålmodighed og sætte forventningerne lidt ned, råder træningsekspert. (Arkivfoto)
Det kan være en udfordring at finde en motionsform, alle i familien mestrer og kan lide. Derfor skal I væbne jer med tålmodighed og sætte forventningerne lidt ned, råder træningsekspert. (Arkivfoto)
Foto: Torkil Adsersen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Familiemotion: Sådan bliver projektet en succes

Vær tålmodig, realistisk og undlad at tale om vægttab, hvis familiemotionen skal blive en succes.
18. juli 2019 kl. 14:00 Af Af Cecilie Lyngberg, Ritzau FOKUS

Annonce

Hver femte dansker vil gerne motionere mere med familien. Og dem, som allerede motionerer med familien, gør det mere i dag, end de gjorde for bare fem år siden.

Det viser en rundspørge og tal fra Garmins Fitnessrapport 2019.

Men hvis familietræningen skal blive en succes, skal det være lysten, der driver værket. Det siger Henrik Duer, der er træningsfysiolog og cand.scient. i Idræt fra Københavns Universitet.

- Den bedste motion er den, som bliver udført. Og hvis mor, far og børn skal motionere sammen, er den store udfordring at finde noget, som alle synes, er sjovt, siger han.

Derfor er det vigtigt, at du er tålmodig, realistisk og skruer forventningerne lidt ned.

For selv om du synes, at det giver mening at lave squats og burpees i stuen, er det langtfra sikkert, at ungerne finder det underholdende.

- Man må indstille sig på, at man næppe rammer plet første gang, men måske skal afprøve nogle forskellige motionsformer sammen, siger Henrik Duer.

Det er også vigtigt, at I vælger noget, hvor alle kan opleve succes og kompetence, siger Heidi Klakk, der er fysioterapeut og ph.d. i børn, sundhed og idræt ved Syddansk Universitet.

Her er det godt, hvis motionen får lov at have en legende karakter. På den måde fremmer du både lysten og lader ungerne være de små motionseksperter, de fleste naturligt er fra barnsben.

- Lad dem styre. Børns naturlige leg vil typisk være præget af intervaltræning, hvor de løber ved høj intensitet og holder pause, når de har brug for det, siger Heidi Klakk.

Du skal også huske, at du som forælder er rollemodel. Så vis, at du selv synes, at motion er sjovt og ikke en sur pligt.

- Hvis du har svært ved at komme i træningstøjet, så ved børnene det godt. Og man skal ikke regne med, at børnene kompenserer for det, du ikke selv kan, siger Heidi Klakk.

Undlad samtidig at sælge projektet med argumenter om slanke kroppe eller om, at storebror er blevet for tyk.

Fortæl i stedet, at I skal motionere som familie, fordi det er sjovt og hyggeligt.

- Mens børnene er små, er det utroligt vigtigt, at motion ikke er et middel til noget, men et mål i sig selv - det at bevæge sig, lege, være glad og have det godt, siger Heidi Klakk.

Det vil også understøtte de sunde vaner på sigt. For hvis begejstringen aldrig er til stede, kan du prædike nok så meget om sunde vaner.

- Ellers bliver det ikke et langsigtet projekt, men noget, som stopper, så snart børnene flytter hjemmefra, siger Henrik Duer.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce