cookie-og-privatlivspolitik
Bare fordi det bliver efterår betyder det ikke, at alle timer skal tilbringes indendørs. Tværtimod er der flere spiselige planter, som med fordel kan sankes nu. (Genrefoto)
Bare fordi det bliver efterår betyder det ikke, at alle timer skal tilbringes indendørs. Tværtimod er der flere spiselige planter, som med fordel kan sankes nu. (Genrefoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Fem overraskende lækkerier du kan sanke i efteråret

Sommeren er højsæson for mange af de ting, du kan sanke i den vilde natur. Men faktisk er der også meget, som kan sankes i efteråret.
13. september 2020 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Mange danskere tilbringer efteråret under varmere himmelstrøg - men sådan bliver det ikke i år.

Alene i august er der booket 80 procent færre flybilletter og pakkerejser til efterårsferien, viser tal fra MobilePay og Danske Bank.

Derfor kan I oplagt bruge efteråret på at tage på sanketur efter oversete lækkerier.

- Selv om det er efterår, er der stadigvæk masser af lækre ting, man kan spise fra naturen, siger Mikkel-Lau Nielsen, der er professionel sanker og programchef i Vild Mad-samarbejdet.

Mange kender almindelig kantarel, som lyser op med sine gule farver i sensommeren.

Mindre kendt er tragtkantarel, som er i sæson senere på året. Den er gråbrun og som navnet antyder: tragtformet.

- Det er en rigtig efterårssvamp, men meget overset og relativt ukendt hos danskerne på trods af, at den er utroligt velsmagende og har en kraftig umami, siger han.

Brug den i kogeretter, risotto eller til at lave en svampesmør.

Du kan også gå på jagt efter gråbynke. I dag ses det som en ukrudtsplante, fordi den vokser så mange steder.

I gamle dage blev den kaldt "fattigmandspeber", fordi dens skarpe smag gjorde det til en fin pebererstatning.

- Den smager lidt henad en fin krydsning mellem sort peber, rosmarin, timian og spidskommen. Og det kommer bag på folk, at den er så lækker. Den er fuld af aromastoffer, siger Mikkel-Lau Nielsen.

Smid en kvist ned i kogevandet til kartoflerne, eller lad den simre med en braiseret svinenakke eller en gryderet.

- Brug den, som du ville bruge timian eller rosmarin. Men den skal koges, før du spiser den. Og lad være med at spise den, hvis du er bynkeallergiker, siger Mikkel-Lau Nielsen.

Du kan også gå på jagt efter brombær. Det er ikke i sig selv nogen overraskelse, at de buttede bær kan findes herhjemme.

Men mange ved ikke, at de også kan plukkes i efteråret, fortæller Trine Sørensen, der er mangeårig sanker og naturvejleder tilknyttet Naturstyrelsen.

- Brombær er i sæson i sensommeren, men der sker det mystiske, at der altid er nogle grønne bær, som forsøger at nå med. Så afhængig af efterårsvejret kan du faktisk plukke et lille hold to af modne bær i efteråret, siger hun.

Det samme gælder grønne planter såsom skovsyre og vejbred. De første skyder i foråret - og de nye skud smager bedst.

Men man kan også plukke dem i efteråret, for de bliver ved med at sætte nye skud henover sæsonen.

- Skovsyre er god i desserter, fiskeretter og søde sukkerting, som har godt af noget syre. Og vejbred kan bruges i alt fra urtebøller og urtesmør til tærter, suppe eller stuvning - ligesom spinat, siger Trine Sørensen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce