Annonce
Bolig og livsstil

Fire ting der typisk går galt ved jobsøgningen

Hver tredje dansker går med tanker om et jobskifte i 2019 ifølge en befolkningsundersøgelse foretaget for HK. (Arkivfoto) Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Fokuser mere på virksomheden og fremtiden end på dig selv og fortiden, lyder rådet fra en karriererådgiver.

Der er ingen garanti for at lande drømmejobbet, når man søger. Men man kan øge sin chancer ved at undgå de værste fejl og former for selvsabotage.

Få karriereeksperternes råd til at søge nye job her.

1) Du søger ikke, fordi du ikke opfylder alt i jobopslaget

Det er en klassiker at droppe at søge et job, hvis der er noget i opslaget, som man ikke har prøvet før eller ikke helt kan opfylde endnu.

Men der skal man altså ændre sin indstilling, råder Bella Lea Buono, som er chefkonsulent i Djøfs rådgivningscenter.

- Det gælder om at huske på, hvad et stillingsopslag i virkeligheden er - nemlig en virksomheds drømmescenarie. I langt de fleste tilfælde får man en kandidat, som ikke opfylder alle kriterierne, siger Bella Lea Buono.

At der er noget i opslaget, man ikke opfylder, skal altså ikke afholde en fra at søge.

- Man skal booste alt det, man kan byde ind med. Alle de kompetencer, der kan overføres til stillingen, og man skal booste sin motivation for at søge stillingen, siger hun.

Bliver man kaldt til samtale, er hendes råd, at man grundigt forbereder nogle klare svar, når der bliver spurgt til det, man ikke har prøvet før.

2) Du målretter ikke ansøgningen

Hvis din ansøgning er så generisk og overordnet, at den kunne være sendt til flere forskellige virksomheder, så bliver du ligegyldig for virksomheden.

I stedet skal du gøre helt klart, hvad det er, du vil i lige netop den virksomhed. Der må ikke være tvivl om, hvad der er din motivation for at søge lige det job.

- Vil du for eksempel gerne være et stort sted med en international berøringsflade, hvor du kan byde ind med dine tidligere erfaringer fra en international organisation?

- Eller vil du gerne være et lille sted, fordi det passer dig perfekt at have en bred opgaveportefølje og en omskiftelig hverdag? Hvis man har gjort sig det klart, kan man meget bedre skrive målrettet, siger Bella Lea Buono.

En god ansøgning er formuleret på en måde, så en udenforstående kan læse den og fortælle, hvad det er, man er ansat til i jobbet - uden at have set stillingsopslaget. Sådan lyder rådet fra Louise Theil, som er leder af karrieretelefonen hos HK.

3) Du nævner revl og krat i dit cv

- Det er en stor fejl, at man skriver alt, hvad man har foretaget sig siden Adam og Evas tid. Så kan virksomheden ikke se, hvad du tænker, de skal bruge af det, forklarer Bella Lea Buono.

- Ansøgning og cv skal ikke være udtømmende. Det skal være en appetizer med det formål at få kaldt dig til samtale, tilføjer hun.

Hos Djøf anbefaler de et CV på to sider og en ansøgning på en side.

- Skær ind til benet, og vis arbejdsgiveren, at du kan analysere dig frem til de vigtigste kompetencer og pointer, råder Bella Lea Buono.

4) Du fokuserer for meget på dig selv og din fortid

Louise Theil fortæller, at mange skriver alt for meget om sig selv, og hvor de kommer fra. I virkeligheden skal du bruge ansøgningen på at sætte dig selv i spil i den stilling, du gerne vil over i, råder hun.

- Vi glemmer at rette fokus på, hvad det er, arbejdsgiveren har brug for. Hvad er det for en opgave, vi skal løse? Hvad er det for en virksomhed, hvad er de optagede af? Hvad er det for nogle kunder, hvad er vigtigt for dem?

Hendes råd er, at man laver en lille analyse af virksomheden og stiller skarpt på, hvad der er vigtigt for dem, og hvilke udfordringer de har.

- Med baggrund i de opgaver, du har løst tidligere, hvordan vil du så løse de nye opgaver i virksomheden? Det skal du forestille dig, siger hun og tilføjer:

- Arbejdsgiveren forventer ikke nødvendigvis, at du ved det hele på forhånd. Arbejdsgiveren forventer, at du kommer med et kvalificeret bud.

/ritzau fokus/

  • PLUS Historisk mange skifter job
    Hver tredje dansker går med tanker om et jobskifte i 2019 ifølge en befolkningsundersøgelse foretaget for HK. (Arkivfoto) Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan