cookie-og-privatlivspolitik
SUP-boards kan give mange timers aktiv underholdning. Men du skal have respekt for vandsporten. Bare i uge 28 skyldtes flere livreddende aktioner SUP-boards.(Genrefoto)

2

Billeder

SUP-boards kan give mange timers aktiv underholdning. Men du skal have respekt for vandsporten. Bare i uge 28 skyldtes flere livreddende aktioner SUP-boards.(Genrefoto)
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Livsstil

Flere i havsnød: Fagfolk advarer om ny vandsport

Danskernes interesse for SUP-boards er eksploderet. Samtidig må kystlivredderne evakuere flere nybegyndere, som driver til havs.
14. juli 2020 kl. 15:00 Af Ritzau

Annonce

Interessen for SUP - Stand Up Paddling - er boomet under coronakrisen, hvor mange holder sommerferie herhjemme.

Alene i juni steg danskernes søgning efter SUP-boards mere end 600 procent sammenlignet med juni sidste år, viser data fra Pricerunner.

Og både TrygFonden Kystlivredning og Dansk Surf & Rafting Forbund oplever, at der er kommet langt flere af de oppustelige boards på vandet.

- SUP er en sjov vandsport, men den er ikke ufarlig. Vi har allerede nu oplevet flere sager, hvor folk driver til havs og skal hentes, siger Anders Myrhøj, der er livredderchef for TrygFonden Kystlivredning.

Alene i de forgangne 14 dage har livredderne reddet flere SUP'ere i land. Senest en familie på to voksne og to børn, som var drevet til havs på lejede boards. Fralandsvinden var så kraftig, at de ikke selv kunne komme i land.

- Så det er altså noget, man skal have rigtig meget respekt for, siger Anders Myrhøj.

Tjek vindforholdene, inden du padler ud. Fralandsvind mærkes sjældent inde på stranden, fordi klitter og sommerhuse danner læ.

Men når du kommer 30 meter ud på havet, trækker vinden og strømmen på en helt anden måde.

- De fleste danskere har lært, at de skal lade badedyr og luftmadrasser blive hjemme i fralandsvind. Men det har folk ikke helt lært med de nye SUP-boards, siger Anders Myrhøj.

Analysen fra Pricerunner viser, at søgningen er størst på "XQ Max Inflatable SUP" og andre SUP-boards af den oppustelige slags.

Når du samtidig står op og padler, fungerer din krop yderligere som et sejl, der fanger vinden.

- I fralandsvind kan man tro, at man kun er 50 meter fra kysten. Men når man så kigger over skulderen igen, er man pludselig drevet 200 meter ud. Og her går folk ofte i panik og handler irrationelt, siger Anders Myrhøj.

Så lad boardet blive på land i fralandsvind.

Og husk at bruge svømmevest og en "leash" - altså en snor om anklen, tilføjer Michael Lindberg, der er sekretariatschef i Dansk Surf & Rafting Forbund.

- Leashen gør, at du ikke mister boardet, selv om du falder i vandet. Og svømmevesten er faktisk lovpligtig, siger han.

Hvis I er nybegyndere, så få undervisning eller grundig introduktion, inden I padler ud.

Hvis I tager på længere ture, så fortæl nogle på land, hvor I padler hen, og hvornår I er retur. Medbring en telefon i en drybag - altså en vandtæt pose - så I kan ringe efter hjælp.

- Og tag aldrig alene på vandet, siger Michael Lindberg.

Spørg også gerne udlejeren, livreddertårnet eller de lokale surfere, om der er drilske strømforhold.

Og lad herefter fornuften råde.

- Et surfermotto lyder: "when in doubt - don't paddle out". Det betyder, at man skal blive på land, hvis man er i tvivl om forholdene, siger Michael Lindberg.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce