cookie-og-privatlivspolitik
- Hvis rummene i sommerhuset er ud i et, skal man måske vænne sig til, at man tilbringer meget tid tæt sammen. Så tæt, at man kan høre, når ægtefællen bladrer i avisen, påpeger arkitekt Tine Nielsen fra Bolius. (Arkivfoto)
- Hvis rummene i sommerhuset er ud i et, skal man måske vænne sig til, at man tilbringer meget tid tæt sammen. Så tæt, at man kan høre, når ægtefællen bladrer i avisen, påpeger arkitekt Tine Nielsen fra Bolius. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Flere penge og færre naboer: Bo i sommerhuset hele året

Er området ligeså idyllisk, lyst og livligt i kulde og slud som på en lun sommerdag i højsæsonen? Det skal du undersøge, inden du flytter din adresse.
07. november 2019 kl. 16:00 Af Ritzau

Annonce

Sommerhuset er ikke længere kun til ferie og fritid i de lune måneder.

Flere og flere pakker habenguttet og flytter ind permanent - og på ti år er antallet steget til i dag over 20.000 helårsbeboede sommerhuse.

Det svarer til 10 procent af alle landets sommerhuse, viser en ny beregning, som ejendomsmæglerkæden Nybolig har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Nyboligs kommunikationschef, Thomas Hovgaard, kalder det en klar tendens og forventer, at flere fremover vil benytte sig af muligheden.

Et sommerhus er nemlig typisk både billigere at anskaffe sig og bo i end en traditionel helårsbolig.

- Vil man have pengene til at række længere som pensionist, kan det være en idé at hive den opsparede værdi ud af sit almindelige hus og ind et sommerhus. Typisk er ejendomsskatterne og kvadratmeterprisen lavere, siger Thomas Hovgaard og tilføjer:

- Sælger man boligen, får man måske et par millioner i hånden og kan købe et sommerhus for det halve. Så er der gode penge at rejse for og hjælpe børnebørnene med.

Der er en række krav for at få tilladelse til at bruge sommerhuset som helårsbolig - blandt andet at man skal have ejet det i mindst ét år og enten er førtidspensionist, efterlønsmodtager eller over 60 år og gået på pension.

Der findes dog en række undtagelser og øvrige dispensationer.

Inden du træffer beslutningen, råder arkitekt Tine Nielsen fra Videncentret Bolius til, at du har set hverdagen an i en længere periode.

- Prøv at bo i sommerhuset i en vinterperiode, når det er mørkt, og der ikke er så mange andre. Føles det trygt og rummeligt, siger Tine Nielsen og fortsætter:

- Om sommeren er man ofte udenfor. Det er lyst og varmt, og der er mange mennesker. Det er der sjældent om vinteren. Så fungerer det også der?

Er sommerhuset afsidesliggende, kan der være et stykke vej til læge, besøg, fritidsinteresser og indkøbsmuligheder.

- Det kan også være, at firmaer, som leverer dagligvarer, ikke kører dertil, pointerer Tine Nielsen.

Har du ikke bil, kan det måske også være vanskeligt at komme frem og tilbage, hvis den kollektive trafik er begrænset i det affolkede vinterhalvår.

Der kan også være udfordringer i at få ryddet sne og få tømt skraldespanden. Og du kan ikke være sikker på, at du har naboer at trække på.

- Man skal påregne en vis form for fred og ro i forhold til en helt almindelig villavej med småbørnsfamilier. Man kan risikere at føle sig isoleret, siger Thomas Hovgaard og tilføjer:

- Også selv om Danmark er et lille land, og man - uanset hvor øde man bor - kan køre til en større by inden for en halv times tid.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce