cookie-og-privatlivspolitik
Kræftens Bekæmpelse lancerer sundhedspodcasten "Sundhedsmissionen", hvor de dykker ned i myter og fakta om alt fra solcreme til træning. (Genrefoto)
Kræftens Bekæmpelse lancerer sundhedspodcasten "Sundhedsmissionen", hvor de dykker ned i myter og fakta om alt fra solcreme til træning. (Genrefoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Følg med når eksperterne finder vej mellem kræftmyter

Skru op for din indre skeptiker, når informationer, myter og anekdoter blander sig i virvaret af sundhedsråd.
29. juni 2020 kl. 07:00 Af Ritzau

Annonce

Den ene dag kan du læse i overskrifter, at kaffe forlænger livet, den næste dag er det en sikker vej til helbredsproblemer.

Og sundhedsjunglen er kun blevet sværere at navigere i, i takt med at informationsmængden på internettet er eksploderet.

I en ny podcast tager Kræftens Bekæmpelse nu myte-tyren ved hornene. Det sker i erkendelse af, at selv eksperterne kan blive overvældede af mængden af fakta og fortællinger.

I løbet af 12 episoder forsøger de at finde hoved og hale i alt fra solbeskyttelse til kostens betydning for forebyggelse af kræft.

- Jeg tror, det gælder for mange sygdomme, at der findes masser af råd, myter og anekdoter, siger forebyggelseschef hos Kræftens Bekæmpelse Mette Lolk Hanak.

- Men særligt kræft er en sygdom, mange af os har inde på livet. En tredjedel får det i løbet af livet - så enten får vi det selv, eller kender nogle, der gør, siger hun.

Rundt regnet fire ud af ti tilfælde kan forebygges. To ud af de tilfælde kan undgås ved at stoppe med at ryge, fortæller hun.

Det er forskelligt for en række kræftformer, hvor meget livsstilen betyder. Rygning er særligt tæt knyttet til udvikling af lungekræft. Uv-stråling har meget stor betydning for udvikling af kræft i huden.

Og præmissen for den nye podcast er, at selv eksperterne kan have brug for en hånd til at finde vej i sundhedsjunglen. Men har du så overhovedet en chance som almindelig borger?

Det kan være rigtig svært og kræver, at du tager din skeptiske hat på, fortæller læge og ph.d. Ida Donkin.

- På Google er det ikke altid det, der giver bedst mening i sundhedsforstand, der rangerer højt, men det, der er sensationelt, siger Ida Donkin, som også er forfatter til bogen "Sygt eller Sundt - Sådan overlever du det næste sundhedsråd".

Hun mener, at coronaepidemien kan være med til at sætte fokus på, hvorfor man ikke bare skal løbe afsted med de nyeste historier. For vi bliver hele tiden klogere.

- Problemet er, når en enkelt forskningshistorie kommer ud som en ny sandhed. Som forsker tager man det først for gode varer, når der er flere uafhængige forskningsresultater på området, forklarer hun.

Svært syge - eksempelvis kræftpatienter - kan være særligt udsatte for tvivlsom information, fordi de leder efter løsninger på deres problemer.

- Mange er i en situation, hvor de er ekstra sårbare. Og de svar, de kan finde hos de officielle myndigheder, er måske ikke dækkende, og så kan de nogle gange søge videre andre steder, siger hun.

Og her skal du altså være virkelig være på tæerne. For der kan også være kommercielle interesser på spil, som i højere grad har blikket rette mod dine penge end dit helbred.

- Når man ser en stor efterspørgsel efter gode råd og behandlinger, så opstår der også et marked, siger Ida Donkin.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce