cookie-og-privatlivspolitik
Er du blevet skoldet, så huden er skallet af, skal du være meget opmærksom på at beskytte den nye hud. Den er nemlig slet ikke hærdet og derfor meget mere følsom, fortæller lektor Catharina Margrethe Lerche. (Arkivfoto)
Er du blevet skoldet, så huden er skallet af, skal du være meget opmærksom på at beskytte den nye hud. Den er nemlig slet ikke hærdet og derfor meget mere følsom, fortæller lektor Catharina Margrethe Lerche. (Arkivfoto)
Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Livsstil

For meget sol? Få eksperternes tip til at lindre skaden

Du kan ikke bremse udviklingen, når solskaden er sket. Men der er faktisk nogle ting, der kan lindre smerterne.
01. august 2021 kl. 10:00 Af Ritzau

Du har daset på stranden, leget i vandkanten og kølet dig ned med en ordentlig vaffelis.

Men da du kommer hjem, begynder sommerdagens spor at træde frem, og din hud skifter til en krebserød nuance. Det tager nemlig typisk fire til seks timer, før du kan se hele omfanget af din solskoldning ifølge Patienthåndbogen.

Hvis du ikke lige har haft styr på solcremen, så er skaden desværre sket, og du kan ikke bremse eller afkorte skoldningen, siger overlæge Susanne Fabricius fra Dermatologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

Men du kan godt lindre symptomerne undervejs, tilføjer hun.

- Man kan tage smertestillende medicin, prikke de større blærer, og er man meget varm, kan det hjælpe at køle huden ned. Men det virker altså kun lindrende, slår hun fast.

Annonce

- Hvis du har meget kløe, kan det give mening at tage en antihistamin, men det er ikke noget, der forbedrer forløbet af din forbrænding, siger Susanne Fabricius.

Samme historie gælder den klassiske aftersun, du kan smøre på forbrændingen. Det fortæller Catharina Margrethe Lerche, som er lektor på Hudafdelingen ved Bispebjerg Hospital og Institut for Farmaci på Københavns Universitet.

- Aftersun giver kølende lindring. Det er nogle meget tynde formuleringer med meget vand i, forklarer hun.

Effekten er altså ikke meget anderledes end at køle det forbrændte område ned med vand, men det er mere praktisk, fordi gelen bliver siddende på huden.

Det, der adskiller en aftersun fra en almindelig fugtighedscreme, er altså primært konsistensen.

Annonce

- Der er ikke rigtig nogen aktive stoffer i, men det er en lettere, tyndere formulering.

- Det ændrer ikke noget i forhold til den skade, der er sket, men det kan være rart. Ligesom hvis man smører creme på tørre fødder, siger Catharina Margrethe Lerche som eksempel.

Har du fået en meget kraftig solskoldning, kan der også opstå blærer på huden.

Og det kan faktisk være en god idé at prikke blærerne med en steril nål, siger Susanne Fabricius.

- Ellers spænder de og gør ondt. Hvis man er lidt heldig, kan låget på blæren være i stand til at få fat igen på huden, så de lægger sig som et naturligt plaster, siger Susanne Fabricius.

Annonce

- Hvis den overliggende hud er løs, kan man være nødt til at klippe den af. Man skal være opmærksom på, at der er risiko for infektion i huden, hvis man prikker blærerne, tilføjer hun.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE