Annonce
Bolig og livsstil

Forældrekøb: Overdrag inden de nye ejendomsvurderinger

De nye ejendomsvurderinger har til hensigt at komme tættere på markedspriserne. Derfor vil der højst sandsynligt være stor forskel på at overdrage til den nuværende ejendomsvurdering, der er fra 2011, i forhold til den kommende vurdering, der kommer i 2019. Foto: Mathias Løvgreen/arkiv/Ritzau Scanpix

Der kan være mange penge at spare, hvis man overdrager en forældrekøbslejlighed til sit barn, inden de nye ejendomsvurderinger kommer i 2019.

Har man allerede planer om, at den forældrekøbslejlighed, man har købt til sit barn, skal overdrages på et tidspunkt, så kan det være en fordel at nå at gøre det, inden de nye ejendomsvurderinger kommer på gaden.

Ved at gøre brug af reglen om, at man må overdrage en forældrekøbslejlighed til 15 procent under den offentlige vurdering, er der særligt meget at hente ved de nuværende, låste ejendomsvurderinger.

- I øjeblikket er de offentlige ejendomsvurderinger tilbage fra 2011, og det betyder, at de vurderinger, man i øjeblikket kan benytte sig af, er meget lave, siger boligøkonom i Nordea Lise Nytoft Bergmann.

- Og når vi i den mellemliggende periode har haft ret kraftige stigninger på ejerlejligheder, så vil man kunne overdrage ejerlejlighed til junior og slippe for at betale skat af et meget stort beløb, siger hun.

Når man selv har beboet en lejlighed og sælger den, så er gevinsten skattefri. Men er der tale om en lejlighed, man ikke selv har beboet, skal der betales skat af gevinsten.

Derfor vil det ifølge boligøkonom i Jyske Bank Mikkel Høegh for mange være interessant at lave denne overdragelse inden andet kvartal 2019, hvor de nye ejendomsvurderinger begynder at dukke op. For de vil forventeligt være meget højere, end de er i dag.

- Reelt set bliver fordelen ved at lave skattefrie overdragelser kraftigt reduceret med de nye vurderinger, siger Mikkel Høegh og giver et eksempel på fordelen, som landet ligger nu:

- Jeg har set et eksempel, hvor en lejlighed kunne overdrages til 600.000 minus 15 procent, men umiddelbart efter kunne handles til 2,5 millioner kroner.

Ulemperne ved at lave overdragelsen inden de nye ejendomsvurderinger kan være, at ens barn ikke er færdig med at læse, og derfor ikke har råd til selv at overtage lejligheden, eller at man har flere børn, som ikke får økonomisk glæde af overdragelsen.

- Det er jo en ret stor værdioverførsel, man laver, hvis hele den formuegevinst, man har haft på ejerlejligheden, bliver overdraget til et enkelt barn, påpeger Lise Nytoft Bergmann.

Og det bør man tage med i sine overvejelser. For hvad så med barn nummer to eller tre?

- Man skal finde ud af, hvordan man laver en retfærdig løsning. Skal man ud og finde et lige så stort beløb til barn nummer to, eller skal man med et testamente lave en fordeling, som retter op på den ulighed?, siger Lise Nytoft Bergmann.

Og så skal man også overveje, om man selv kan undvære de penge til pensionen, eller om man gerne vil have del i noget af kagen.

En måde kunne være at dele i porten ved at sælge til en lidt lavere pris end markedsværdien, men samtidig højere end man købte den for.

- Man kan blive enige om et beløb, som man synes, er en fair pris at overdrage lejligheden til. Så kan junior stadig få en skattefri gevinst, mens forældrene også får en gevinst, som de dog skal betale skat af, siger Lise Nytoft Bergmann.

Fakta: Bebo selv lejligheden

- Hvis man ikke ønsker, at hele formuegevinsten skal gå til ét barn, så kan forældrene selv flytte ind i lejligheden og bebo den noget tid.

- Herefter kan den sælges skattefrit, og gevinsten kan fordeles ligeligt som skattefri gave (maksimalt 64.300 kroner om året) til alle børn.

- Dette forudsætter, at det ikke er en proformaflytning. Forældrene skal reelt bo i lejligheden.

Kilde: Lise Nytoft Bergmann.

/ritzau fokus/

  • Venstre vil ikke være med til at skrue på skattereglerne for forældrekøb
    De nye ejendomsvurderinger har til hensigt at komme tættere på markedspriserne. Derfor vil der højst sandsynligt være stor forskel på at overdrage til den nuværende ejendomsvurdering, der er fra 2011, i forhold til den kommende vurdering, der kommer i 2019. Foto: Mathias Løvgreen/arkiv/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Nykøbing

Pryglet ud af Aarhus: Ny øretæve til NFC

Lokal nyt

Alt for våde marker: De er ærgerlige og frustrerede

Lokal nyt

Krævede syv års arbejde: Nu er det endelig klar

Erhverv

Nyt stort underskud i Coop: 717 millioner i minus!

Lolland

Minister i vildrede: "Hvad er det, Lolland vil?"

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

Afklapsning på banen: Men Birgit, Jessica, Tine og Trine var med til rekordens aften

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Annonce
Annonce
Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret