cookie-og-privatlivspolitik
Tag et billede af dine støvler, når du køber dem. På den måde kan du senere sammenholde med billedet og se, hvornår læderstøvlerne trænger til at blive poleret, eller ruskindet skal børstes op. (Arkivfoto)
Tag et billede af dine støvler, når du køber dem. På den måde kan du senere sammenholde med billedet og se, hvornår læderstøvlerne trænger til at blive poleret, eller ruskindet skal børstes op. (Arkivfoto)
Foto: Mogens Ladegaard/Ritzau Scanpix

Livsstil

Forlæng støvlernes liv med en overhaling inden vinter

Med den rigtige behandling - i den rigtige rækkefølge - kan du snildt genoplive støvlerne fra sidste år. Her får du skomagerens bedste råd.
05. november 2019 kl. 10:00 Af Ritzau

Annonce

De kolde måneder har gjort deres indtog, og derfor skal vinterstøvlerne snart findes frem fra deres sommerhi.

Men for mange venter der et gensyn med et par støvler, der i al hast blev gemt væk og stadig står med saltrande fra sidste år og tørt læder, der slet ikke er klar til en ny omgang sne og slud.

Det er der heldigvis råd for. Her guider skomagermester Thomas Rosenberg fra Rosenberg Skomageri dig til at toptune læder- og ruskindsstøvlerne til en ny sæson.

Er det et par klassiske læderstøvler, skal du først og fremmest vaske dem af med vand og rigtig sæbe.

- Det skal være uden kemikalier, det har aldrig en god effekt på læder, fordi det er et naturprodukt. Kemikalierne kan sætte sig i læderet, siger Thomas Rosenberg og foreslår at bruge en neutral babysæbe fra Apoteket.

Derefter skal støvlerne tørre ved stuetemperatur med aviser i, som kan trække fugten ud. Hold dit læder fra radiatoren.

Når de er tørre, skal de pudses med en terpentinbaseret skocreme. Den skal ikke være vandbaseret, for så skyller den bare af igen med den næste regnbyge.

- Folk begår ofte den fejl, at de bruger alt for meget produkt og lader det sidde på og tørre. Men læderet skal nok suge den næring til sig, det kan tage, idet du arbejder det ind.

- Tør det overskydende produkt af med det samme, og lad dem tørre i 15-20 minutter, forklarer Thomas Rosenberg.

Du vil opleve, at støvlerne står matte. Og så skal de efterfølgende poleres godt efter med en blød klud, en gammel T-shirt, et viskestykke eller uld for at komme til at skinne.

- Jo blødere, jo bedre. Man kan også bruge en blød børste af hestehår, siger han.

Nu kan du imprægnere støvlerne, så de bedre afviser vand og snavs. Og har du først arbejdet et oliebaseret produkt ind i læderet, behøver du faktisk ikke bruge så meget imprægnering, da det allerede har en vandafvisende effekt.

- Men det er vigtigt, at man bruger skocreme først og så imprægnering - og aldrig omvendt.

- Imprægnering er som en regnfrakke, det skal på til sidst. Ellers kan skocremen ikke nå ned og give læderet næring, forklarer Thomas Rosenberg.

Har du et par ruskindsstøvler, er der også gode råd til førstehjælp. Har de saltrande fra sidste år, kan du fjerne dem med en blanding bestående af én del vand og én del eddike.

Tag en ruskindsbørste, og dyp i blandingen. Og så kan du børste ruskindet op.

- Mange tænker, at ruskindsbørsten skal bruges lidt som en støveklud. Men du skal altså bare give den gas, særligt hvor der er salt.

- Blandingen opløser saltet, forklarer Thomas Rosenberg.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce