cookie-og-privatlivspolitik
Hvis din oplader får lov at sidde i smartphonen natten over, vil det dræne batteriets kapacitet. Derfor er det bedre at oplade den, for eksempel inden du går i seng. (Arkivfoto).
Hvis din oplader får lov at sidde i smartphonen natten over, vil det dræne batteriets kapacitet. Derfor er det bedre at oplade den, for eksempel inden du går i seng. (Arkivfoto).
Foto: Tatyana Makeyeva/Reuters

Livsstil

Forlæng telefonens levetid med simple råd

Du kan undgå at slide batteriet på din smartphone helt ned ved at følge et par simple råd fra en mobilekspert og en ekspert i batterier.
06. december 2021 kl. 07:00 Af Ritzau

Nogle lader deres smartphone op hen over natten, nogle blot, når den mangler batteri, og andre klatoplader den i løbet af dagen.

Der er mange tilgange til, hvordan en smartphone kan oplades. Men uanset metoden vil mange nok nikke genkendende til fornemmelsen af, at batteriet bliver svagere og svagere med tiden.

Der er dog råd at hente hos professor i materialeforskning på DTU Energi Poul Norby, der er ekspert i materialer til batterier, og Steen Jørgensen, der er mobilekspert og redaktør på hjemmesiden med mobilnyheder mobil.nu.

Først og fremmest er det ikke nogen god idé at oplade sin smartphone hen over natten.

- Man skal undgå at holde den på 100 procent i alt for lang tid. Systemet skal nok styre det sådan, at man ikke overlader batteriet, men levetiden på batteriet vil sandsynligvis være længere, hvis man for eksempel oplader den om aftenen og tager den ud, inden man går i seng, siger Poul Norby.

Annonce

Når smartphonen står alt for lang tid på 100 procent, sker der en degradering af materialerne i batteriet, fordi spændingen konstant holdes oppe.

Steen Jørgensen råder til, at man lader op, når batteriet kommer ned på omkring 15-20 procent, og hiver opladeren ud igen, når den rammer 80-85 procent.

I det felt slider det ikke så meget på batteriet, og så kan levetiden forlænges.

- Batteriet bliver mere slidt af at ligge og blive pumpet, når det er på 100 procent, siger Steen Jørgensen.

Omvendt vil det også skade materialerne, hvis smartphonens batteri drænes fuldstændig, fortæller Poul Norby.

Annonce

- Man skal ikke have den ned på nul procent i hvert fald. Men det tror jeg nu heller ikke, at batterisystemet i telefonen vil lade den gøre. Den vil nok slukke, før den kommer ned på nul, siger han.

Et batteri har generelt bedst af at blive opladt langsomt, siger Poul Norby.

Derfor er de populære hurtigopladere ikke nødvendigvis at foretrække. Han mener dog ikke, at de oplader smartphonen så hurtigt, at det direkte skader den.

Ifølge Steen Jørgensen kan man ikke få et klart svar fra producenterne.

Han råder til, at man bruger den oplader, der fulgte med i pakken, eller bruger en oplader, der er fra samme producent som smartphonen.

Annonce

- Hvis man har en Sony-telefon, skal man ikke bruge en Samsung-oplader til den. Producenten konfigurerer telefonen, så opladeren passer optimalt til den, siger han.

For år tilbage frarådede nogle producenter, at man opladede sin smartphone en smule ad gangen i løbet af dagen. Men med de nuværende litium-ion-batterier, der bruges i alle smartphones i dag, er det ikke noget problem.

- Man kan sagtens lade den op, hvis man lige er på vej ud ad døren og kun kan lade den i ti minutter, siger Steen Jørgensen.

Går du og håber på, at der snart dukker et superbatteri op, der kan lynoplades og holde i lang tid, er det desværre urealistisk for nu, siger mobileksperten.

- Der har været snak om batterier, der kan lades meget hurtigt op og holde i lang tid, men det har vi hørt om i de seneste år, så umiddelbart er det ikke noget, man lige skal sætte næsen op efter, siger han.

Annonce

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE