cookie-og-privatlivspolitik
Har du ikke en kat, der kan gøre det af med de ubudne gæster, så gør grundarbejdet, inden musene trækker ind i varmen - for eksempel ved at lappe revner, huller og sprækker fra husets fundament til toppen af taget. (Arkivfoto)
Har du ikke en kat, der kan gøre det af med de ubudne gæster, så gør grundarbejdet, inden musene trækker ind i varmen - for eksempel ved at lappe revner, huller og sprækker fra husets fundament til toppen af taget. (Arkivfoto)
Foto: Julian Stratenschulte/Ritzau Scanpix

Livsstil

Forskans dit hus mod mus og mår

I tegnefilm lokker ost de kriblende kryb til - i virkelighedens verden er det varme, nedfaldsfrugt, isoleringsmateriale og gode gemmesteder.
09. september 2019 kl. 15:00 Af Ritzau

Annonce

Når landmændene får høsten i hus, mister markmusene deres skjulesteder og søger i stedet mod nye.

De søger gerne steder, som rummer masser af mad og varme, nemlig vores huse. Og de kan klemme sig ind selv ganske små steder.

- Kan man få en tommelfinger gennem, så kan musene også komme ind, siger skadedyrsspecialist John Mogensen, indehaver af AJ Skadedyrskontrol.

- Så hvis man lapper alle sprækkerne i murværket, så kommer man langt, tilføjer han

Bygningskonstruktør Tine Sode fra videncenteret Bolius råder til at tjekke og lappe - eller få andre til at fikse - boligen fra fundament til top.

- Hvis det er et træhus, så lav stikprøver, og tjek, om der er huller i selve træbeklædningen, siger hun.

For musene kan ikke kun forcere boligen nedefra. De er uhyre adrætte og kan klatre ind i boligen fra træer, planter og bevoksninger, som smyger sig langs huset, gennem ventilationsåbningerne. Også selv om der er insektnet for.

Så sørg for at beskære træer, blomster, planter og buske, så der mindst er cirka en meter ind til huset.

- Ellers kan de springe trip-trap-træsko op på loftet, og så får de adgang til hele huset gennem hulmuren. Og lige pludselig er de under køkkengulvet, advarer John Mogensen.

Apropos køkkenet, så tjek, at afløbet lukker helt til, især der hvor det går gennem gulvet. Det gælder også på badeværelset og der, hvor vaskemaskinen står.

Er uheldet ude og de ubudne gæster trængt ind, så sæt musefælder op.

Bruger du en til levende fangst, så sæt musene fri mindst fem-seks kilometer væk fra matriklen - og gerne ude i skoven med tæt krat.

Det er også ved at være sæson for husmåren. De kan blive op til samme størrelse som en lille kat, men kan forcere sprækker lidt større end en femkrone, advarer John Mogensen.

- Det nye kuld unger er ved at kunne klare sig selv. De er på evig jagt efter et sted at være, og der er husene oplagte, siger han.

Der findes fordrivningsmidler, som udsender duftstoffer, som skræmmer husmåren væk. Det kan man placere strategiske steder som på loftet og langs tagrenderne.

For også her er forebyggelse vigtigt.

Måren er bange for mennesker, så det er meget svært at lokke dem frem og fange selv, når først de er inde for hjemmets fire vægge. Og så skal man have fat i en skadedyrsspecialist - med det samme, forklarer Tine Sode.

- Måren kan godt lide at bygge huler i tagisolationen. Kravler de rundt der, larmer det dels, men værst af alt ødelægger det isoleringsevnen, og så kommer der fugt og kulde ind til os i huset, siger hun.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce