cookie-og-privatlivspolitik
Diabetes og overvægt forekommer oftere hos mænd, der sover under fem timer hver nat, end hos dem, der får syv-otte timers søvn, viser forskning fra Gøteborg Universitet.
Diabetes og overvægt forekommer oftere hos mænd, der sover under fem timer hver nat, end hos dem, der får syv-otte timers søvn, viser forskning fra Gøteborg Universitet.
Foto: colourbox/arkiv/Free

Livsstil

Forskning: For lidt søvn kan ses på vægten

Et søvnunderskud gør dig ikke bare uoplagt, men kan også påvirke din fedtforbrænding og snack-trang. Derfor kan dårlig søvn på sigt føre til overvægt.
21. september 2018 kl. 10:00

Annonce

De fleste har prøvet at sove dårligt i en periode, fordi man grubler over jobbet, er nervøs over en stor præstation - eller børnene har svært ved at sove.

Men hvis man konsekvent nedprioriterer sin søvn eller sover for lidt, kan det have en række sundhedsmæssige konsekvenser.

Et længerevarende søvnunderskud påvirker nemlig på sigt det mentale og fysiske helbred, forklarer professor Naja Hulvej Rod, der forsker i søvn og stress ved Institut for Folkesundhedsvidenskab under Københavns Universitet.

Og herunder spiller det også ind i forhold til vores sundhedsadfærd.

- Det har stor betydning, i forhold til om man eksempelvis kan overskue at spise ordentligt. Dem, der sover dårligt, spiser i højere grad også mere fedt, salt og sukker. Kroppen kræver simpelthen energi på den måde, når man sover dårligt, siger professor Naja Hulvej Rod.

Et nyt, stort studie fra Gøteborg Universitet viser desuden, at diabetes og overvægt forekommer oftere hos mænd, der sover under fem timer hver nat, sammenlignet med dem, der sover syv-otte timer.

Et andet studie fra Uppsala Universitet, som udkom samtidig, viser, at risikoen for overvægt og type 2-diabetes er højere hos dem, der lider af et kronisk søvnunderskud, fordi den dårlige søvn påvirker deres fedtforbrænding.

Hvis man er i søvnunderskud, får man nemlig oftere lyst til hurtig energi og hurtigt sukker - som for eksempel sodavand, forklarer Naja Hulvej Rod. Og det kan selvsagt give udslag på vægten, hvis man hele tiden spiser usundt.

Men samtidig kan et søvnunderskud også forringe din metabolisme - altså evne til at forbrænde det, du spiser, forklarer hun.

- Noget af det, der sker i løbet af søvnperioden, er, at man får reguleret, hvordan man omdanner fedt og sukker. Det påvirkes især af meget kort og dårlig søvn. Og der kommer en dysregulering af metabolismen, når man ikke får sovet, siger Naja Hulvej Rod.

Derfor kan man helt forsimplet sige, at et søvnunderskud både giver lyst til dårlig mad, men også skaber kludder i fedtforbrændingen.

- Så det er dårligt på to måder. Og det er derfor, dårlig søvn og vægtøgning over tid kan hænge sammen, siger Naja Hulvej Rod.

Det har ikke de store konsekvenser, at du i en uge sover dårligt, understreger professoren. Kroppen kan nemlig godt kompensere for et søvnunderskud til en vis grad.

Men på længere sigt kan det øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme, hvis du altid sover for lidt.

Eksempelvis har midaldrende mænd, som sover mindre end fem timer hver nat, dobbelt så høj risiko for at udvikle en alvorlig kredsløbssygdom, som mænd, der sover syv-otte timer. Det viste studiet fra Gøteborg Universitet. Det kunne eksempelvis være hjerteanfald, forhøjet blodtryk og blodpropper.

- For folk med travle liv kan søvn føles som spild af tid. Men vores studie indikerer, at en kortvarig søvn kan føre til kredsløbssygdomme senere i livet, sagde en af professorerne bag studiet for nylig under en konference i The European Society of Cardiology.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce