cookie-og-privatlivspolitik
Planlægger du en tur til varmere breddegrader i efterårsferien 2020, så bør du overveje at gemme nogle feriedage, som du kan overføre. Den nye ferielov, som træder i kraft 1. september 2020, betyder nemlig, at ferieregnskabet nulstilles og et sprit nyt systen med samtidighedsferie begynder. Så hvis du ikke har feriedage i banken, kan du ikke nå at samle en uges ferie op inden efterårsferien. (Arkivfoto)
Planlægger du en tur til varmere breddegrader i efterårsferien 2020, så bør du overveje at gemme nogle feriedage, som du kan overføre. Den nye ferielov, som træder i kraft 1. september 2020, betyder nemlig, at ferieregnskabet nulstilles og et sprit nyt systen med samtidighedsferie begynder. Så hvis du ikke har feriedage i banken, kan du ikke nå at samle en uges ferie op inden efterårsferien. (Arkivfoto)
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Forskudsferie og indefrysning: Forstå den nye ferielov

Ny ferielov betyder ændret optjening og en ny feriekalender - og overgangsreglerne er allerede sat i spil. Her er, hvad de nye ferieregler betyder for dig.
23. april 2019 kl. 22:00 Af Af Cecilie Lyngberg/ritzau fokus/

Annonce

Vi optjener feriedage i ét kalenderår, afvikler ferien i næste år - og som en joker oveni kommer den sjette ferieuge.

Den nuværende ferielov kan være forvirrende i sig selv. Men 1. september 2020 bliver den byttet ud med en ny ferielov - og allerede nu er et sæt overgangsregler i spil.

Her er, hvad du skal vide om den nye ordning.

Overgangsreglerne betyder, at din ferie-optjeningsperiode bliver forkortet i år, forklarer Peter Salling Petersen, der er chefkonsulent hos fagforeningen Djøf.

- I år optjener vi kun ferie fra januar og indtil 31. august - altså i otte måneder, forklarer han.

Hvis du normalt optjener fem ugers ferie - altså 25 dage - på et år, betyder overgangsreglerne, at du kun optjener 16,7 feriedage eller lige knap 3,5 uge.

Derefter følger en indefrysningsperiode, som starter 1. september 2019 og varer et år. Og her træder den nye ferielov så i kraft.

Med den optjener du ferie, samtidig med at du kan bruge den, forklarer Helle Sønderskov Sørensen, der er juridisk konsulent hos fagforeningen 3F.

Det kaldes "samtidighedsferie" og kommer især til at gavne dem, som er nyuddannede eller har været på dagpenge, og som derfor ikke har sparet ferie op.

Indefrysningsperioden - altså det år, hvor du ikke optjener ferie - er indført, for at vi ikke lige pludselig skal stå med alt for meget opsparet ferie, forklarer Helle Sønderskov Sørensen.

- Helt overordnet har man indført den, så man ikke lige pludselig på ét år har, hvad der svarer til 50 feriedage. Det har man løst ved, at man indefryser 25 feriedage, som så bliver udbetalt, når man går på pension, forklarer hun.

Med andre ord starter du fra 2020 hver september med nul feriedage i sparegrisen.

- Det er meget anderledes end i dag. Man skal vænne sig til, at man ikke bare har 25 dage og kan planlægge at tage til Bali i november, siger Peter Salling Petersen.

En undtagelse er dog, hvis du har overført opsparet ferie fra sidste år, forklarer han.

Eller hvis din arbejdsgiver lader dig udnytte den tredje markante ændring, som følger med den nye ferielov - at du får mulighed for at sælge skindet, før bjørnen er skudt.

Fra 1. september 2020 får du nemlig mulighed for at aftale med din arbejdsgiver, at du kan holde betalt ferie på forskud, forklarer Peter Salling Petersen.

- Så hvis du ikke har nået at optjene nok feriedage til at holde ferien for, kan du spørge arbejdsgiveren, om du kan få ferien på forskud, siger han.

Arbejdsgiveren ender nemlig ikke med håret i postkassen, hvis du efterfølgende siger op. Så må arbejdsgiveren nemlig modregne de brugte feriedage i din løn, forklarer han.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce