cookie-og-privatlivspolitik
Hvis du har overskud til et praktisk projekt i coronatiden, så kræver det ikke mere end sandpapir og en god olie at få træbordpladen til at stråle igen. (Arkivfoto)
Hvis du har overskud til et praktisk projekt i coronatiden, så kræver det ikke mere end sandpapir og en god olie at få træbordpladen til at stråle igen. (Arkivfoto)
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Livsstil

Frisk bordpladen i køkkenet op så den ser ny ud

Det daglige slid kan få bordpladen til at se grim ud. Heldigvis skal der ikke meget knofedt til for at give den nyt liv.
25. februar 2021 kl. 07:00 Af Ritzau

Hos mange danskere bliver der i disse coronatider lavet mere mad i køkkenet end normalt.

Og måske har det ekstra slid - eller den ekstra tid derhjemme - åbnet dine øjne for, at bordpladen godt kunne bruge lidt kærlighed og knofedt.

Det kræver heldigvis ikke det store udstyrsstykke at få træbordpladen til at se ud som ny igen, fortæller Janus Larsen, der er ejer af møbelsnedkeriet Noyer.

- Vil man give køkkenbordpladen den rigtig grundige behandling, så den står som ny, skal man have fat i en excentersliber, forklarer han.

En excentersliber koster nogle hundrede kroner, men kan også lejes i flere byggemarkeder.

Annonce

Excentersliberen hjælper dig til hurtigt at få slebet de store flader. Her skal du i første omgang bruge sandpapir med korn 120.

- Puds bordpladen ned, så det er friskt træ, du står og pudser i. Det er altid særligt kritisk ovre ved håndvasken, siger Janus Larsen.

Når du er færdig med det, skal du have et nyt stykke sandpapir frem med korn 180 og tage turen én gang til.

- Jeg ville også pudse med korn 400 til sidst, så går man virkelig all-in og får træet helt blødt og lækkert. Men er man ikke vant til at bruge det, så vil man nok føle, at man står i lang tid, uden at der sker det store, griner Janus Larsen.

Når træet er pudset ned, er det tid til at mætte det med olie. Her anbefaler Janus Larsen at bruge en koldpresset linolie uden tilsætninger af nogen art.

Annonce

- Den nemmeste form for vedligehold af bordpladen er at påføre et tyndt lag olie med en pensel, siger Nanna Christensen, som er medejer af butikken Tibberup Høkeren, hvor de blandt andet forhandler olier.

Fordel olien, og tør det overskydende olie af efter højst 30 minutter.

- Og så kan du eventuelt give det en gang til dagen efter, siger Nanna Christensen.

Du skal være ekstra opmærksom ved vasken, hvor vandsjaskeriet er hård kost for en træbordplade.

- På grund af vandet risikerer man at få sorte rande ved vasken, som ikke kan slibes af.

Annonce

- Sørg for hele tiden at holde bordpladen ordentligt olieret, og tør altid vandet væk. Der må ikke ligge vand på natten over, siger hun.

Jo længere tid du kan lade bordpladen stå, før du bruger den, jo bedre, fortæller Janus Larsen.

- Det er hærdetiden, der er afgørende. Man kan i princippet godt bruge bordpladen, fire timer efter den er olieret. Men når du begynder at tørre af med våde klude og endnu værre med sæbe, så trækker det olien ud, før den er hærdet.

- Optimalt set skal der gå en til to uger. Så det er et godt projekt, inden man tager på ferie i sommerhuset, siger Janus Larsen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE