cookie-og-privatlivspolitik
Nogle telefoner er designet, så de ikke bare kan skilles ad, og man eksempelvis ikke kan komme ind til batteriet.
Foto: Michaela Rehle/Reuters

Livsstil

Fuld af tungmetaller: Skrot telefonen bæredygtigt

Din elektronik er proppet med giftige og værdifulde komponenter. Derfor gælder det om at få det fulde ud af de udtjente dele.
19. juli 2019 kl. 15:00 Af Af Anna Raabæk, Ritzau FOKUS

Annonce

Batteriet har længe sunget på sidste vers, og da skærmen på din smartphone smadrer, er det på tide at skifte den ud med en nyere og hurtigere model.

Men dit gamle elektronik må endelig ikke ende i den almindelige affaldsspand. Det bugner nemlig med værdifulde metaller - og giftige tungmetaller.

- Typisk elektronik som fjernsyn, computer og telefon indeholder en række tungmetaller, guld, sølv, krom og bly, siger Vagn Jelsøe, som er vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk, og tilføjer:

- Det kan være giftigt, og det kan repræsentere en værdi. Det er værdifulde og knappe ressourcer.

I det meste elektronik er der også bromerede flammehæmmere, som skal forhindre, at det bryder i brand. Men det er også hormonforstyrrende stoffer og skal derfor nødigt ende i skraldespanden og miljøet.

Hvis telefonen, fjernsynet eller computeren stadig virker, gælder det i første omgang om at forlænge dets levetid. Det kan være ved at sælge produktet eller forære det væk.

Det er også en mulighed at aflevere den gamle telefon i nogle butikker til gengæld for en rabat på dit næste køb - eller du kan donere den til en virksomhed, som sender telefonen videre til udviklingslandene, hvor den kan få nyt liv.

Vær opmærksom på kun at donere din telefon til troværdige virksomheder.

- Der kan være privatpersoner og firmaer, der giver sig ud for at ville genbruge elektronik, men som ulovligt eksporterer det som affald, skriver Miljøstyrelsen.

- Den bedste måde at undgå det på er ved kun at videregive elektronik, der er i god stand og virker, råder styrelsen videre.

Hvis ikke elektronikken virker, skal det afleveres som elektronikaffald. Det kan du som oftest gøre på genbrugspladsen.

Husk, at batteriet skal fjernes og smides ud i den særlige beholder.

Elektronikaffald er mere end smartphones og fladskærme. Faktisk hører sko med lys i og syngende fødselsdagskort også til her ifølge Miljøstyrelsen.

Og du har sikkert meget mere elektronik, som bare samler støv derhjemme.

- De fleste af os har kæmpe mængder af gamle udtjente mobiltelefoner og opladere liggende i skufferne derhjemme, fordi vi ikke kan få os selv til at smide dem ud og ikke kan bruge dem, anslår Vagn Jelsøe.

- Det er faktisk den dårligste løsning. Det handler om at få det i cirkulation som noget, der kan repareres eller genanvendes, siger han.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce