Annonce
Bolig og livsstil

Gå efteråret i møde: Sådan brygger du din egen mjød

Honning er den primære ingrediens i mjød, og derfor har det i mange år især været biavlere, som bryggede den ældgamle drik. (Arkivfoto) Foto: Edwin Remsberg / Vwpics/Ritzau Scanpix

Mens det er blevet populært at forsøge sig med hjemmelavet vin eller øl, kan mjød være et spændende alternativ. Her er de gode råd til din første bryg.

Honning, vand og gær.

Det er faktisk nok til, at du kan begynde at brygge mjød, som i den grad passer til årstiden.

Og ifølge Karin Sloth, der er ejer og stifter af mjødbryggeriet Snoremark og Næstformand i Foreningen Dansk Vin, er det bare at gå i gang.

- Jeg er jo selv begyndt som glad amatør og har nu egen virksomhed, så det kan man sagtens, siger hun.

Inden brygningen skal du have fat i det rette udstyr, hvoraf det vigtigste er et gæringskar med gærlås.

Og selv om vand kan bruges sammen med honning og gær, anbefaler Karin Sloth at eksperimentere med frugtsaft og krydderier, som giver mere smag.

- Nogen går ud og finder en lækker frugtthe, ingefær eller kardemomme, siger hun og fortsætter.

- Hvis du for eksempel tænker "hov, jeg har adgang til fem kilo blommer!", så kan det være rigtig godt.

Hos Danmarks Biavlerforening mærker konsulent og biolog Flemming Vejsnæs, der selv har brygget mjød, at den gamle drik er på vej frem.

- Vi kan se i dag, at det er blevet hot, og der er flere, der drikker det, siger han.

Når man skal i gang, anbefaler Flemming Vejsnæs, at man finder en lokal biavler på hjemmesiden biavler.dk og køber honningen derfra, da det typisk er billigere end i supermarkedet.

Og så handler det ifølge honningkonsulenten om at tænke i kvalitet. Tidligere var der nemlig mange, der brugte de opblandede honningrester, men netop der kan det ikke svare sig at spare.

- Hvis du vil have et kvalitetsprodukt, så kan du ikke bare hoppe over, hvor gærdet er lavest, understreger Flemming Vejsnæs, som anbefaler, at man nøjes med få ingredienser i starten og siden prøver sig frem.

Honningen skal varmes op og blandes typisk i forholdet ét til fire eller ét til fem med væske, gær og krydderier, og så er det vigtigt at holde udstyret rent, så drikken ikke påvirkes af uønskede bakterier.

Når blandingen er klar, skal den som regel gære i mindst tre måneder. Men det kan være en udfordring at ramme den rette balance mellem syre, sødme og bitterhed.

- Folk ringer nogen gange og siger "nu gærer den ikke!", fortæller Karin Sloth.

Udfordringen er ofte, at blandingen bliver for sød.

- For meget sukker gør nemlig, at gæren bliver kvalt. Det er ligesom syltetøj, hvor man bruger sukker til konserveringen, siger brygmesteren.

Man kan sagtens tilsætte ekstra ingredienser efter smag og behag, og endelig er det vigtigt at skifte kar mindst et par gange for at fjerne bundfald.

Men ellers er det blot at væbne sig med tålmodighed, og Karin Sloth har et tip, hvis du er i tvivl om, hvornår gæringen er færdig.

- Fyld en flaske to tredjedele op og stil den et lunt sted. Hvis proppen springer af inden for et par dage, så er den ikke klar, forklarer hun.

Hvis du savner inspiration, er der flere kurser landet over. Men uanset er sensommeren et godt tidspunkt at gå i gang.

- Der er mange modne frugter, og honningen er høstet. Så det er den helt rigtige årstid, siger hun.

/ritzau fokus/

  • Honey dipper over honey jar
    Honning er den primære ingrediens i mjød, og derfor har det i mange år især været biavlere, som bryggede den ældgamle drik. (Arkivfoto) Foto: Edwin Remsberg / Vwpics/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

112

Bil i brand på motorvejen

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Annonce
Annonce
Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Guldborgsund

Nu skal pengene findes: Besparelser for 16 millioner kroner sendes i høring

Guldborgsund

Revyen solgte ud: - Nu skal vi lige komme os over chokket

Indland

Over 800 butikker vil donere overskudsmad i påsken