Annonce
Bolig og livsstil

Gå en tur: Naturen har en positiv effekt på din hjerne

Naturen trækker hjernen væk fra sine vante kognitive mønstre. Og det giver plads til andre - og helt nye tanker - end man ellers ville have fået. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Naturen forstyrrer hjernens vaner og rutiner på en positiv måde. Og det giver plads til helt andre tanker, fortæller neurobiolog og psykolog.

De fleste har oplevet, at tankerne flyver mere frit - eller at batterierne lades op - efter en tur i skoven.

Det skyldes blandt andet, at naturen stimulerer hjernen anderledes, end vi er vant til, fortæller Theresa Schilhab, der er neurobiolog, doktor i pædagogik og forsker ved Aarhus Universitet.

- Alt, hvad vi foretager os i menneskeskabte rum, har sociale regler. Derfor trækker hjernen på referencer og rutiner i dagligdagen. Sådan er det ikke i naturen, og derfor aktiveres hjernen anderledes, siger hun.

Det skyldes en lang række neurobiologiske processer. Kort fortalt veksler hjernen mellem flere typer af opmærksomhed - alt efter kontekst.

I hverdagen bruger vi typisk den kontrollerede opmærksomhed, som vender fokus indad - eksempelvis når vi zoomer ind på en arbejdsopgave.

Men i naturen bliver opmærksomheden vendt udad, fordi der er så mange sanseindtryk: Fuglene synger, skoven dufter, og man må koncentrere sig for at finde vej.

- Man bliver kort sagt trukket væk fra sine vante kognitive mønstre, fordi tankerne bliver forstyrret af de nye omgivelser - på en god måde, siger Theresa Schilhab.

Det betyder nemlig samtidig, at hjernen får en pause fra sine vante opgaver. Og den pause giver rum til, at helt andre tanker, ideer og minder kan "poppe op" i hovedet.

- Populært sagt kan tankerne flyve mere frit. Det er også derfor, at mange føler sig mere inspireret, når de færdes i naturen, siger Theresa Schilhab.

Man skal heller ikke kimse ad, at mennesket er et biologisk væsen, tilføjer psykolog og psykoterapeut Mariann Keis.

- Derfor rykker det noget ved vores selvbillede, når vi er i naturen. Og man oplever, at man er mere end et individ, men en del af en større biologisk sammenhæng, siger psykologen, som selv bruger naturen i sin praksis.

Det kan give en eksistentiel ro og en følelse af samhørighed. Det kan også give selvtillid og følelsen af, at man kan stole mere på sig selv, fordi man mestrer at være alene i skoven.

Samtidig kan man rent fysisk mærke kroppen på en anden måde, når man får regn på kinden eller er ved at glide på en mudret skråning.

Og på den måde kan naturen hjælpe med noget lignende det, man også arbejder med i mindfulness og meditation: nemlig at være til stede i nuet.

- Det handler om at blive fri for bekymringer om fremtiden - eller ting vi ikke fik gjort i fortiden. I stedet stiller man skarpt på det, der foregår lige nu. Og det kan give en vis ro, for nutiden er den eneste tid, hvor man reelt kan forandre noget, siger Mariann Keis.

/ritzau fokus/

  • Langrend på ski gennem Rold Skov.
    Naturen trækker hjernen væk fra sine vante kognitive mønstre. Og det giver plads til andre - og helt nye tanker - end man ellers ville have fået. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

112

Klip og bøder på Vestlolland

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

Annonce
Annonce
112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget