cookie-og-privatlivspolitik
Som ældre bliver øjets linse mere uklar, gulner og lader mindre lys passere. Og det giver behov for flere og kraftigere lamper i hjemmet ifølge en rapport fra DTU Orbit. (Genrefoto)
Som ældre bliver øjets linse mere uklar, gulner og lader mindre lys passere. Og det giver behov for flere og kraftigere lamper i hjemmet ifølge en rapport fra DTU Orbit. (Genrefoto)
Foto: www.colourbox.com/Free

Livsstil

Genindret dit hjem før alderdommen rammer

Hvis du gerne vil blive i din bolig som ældre, kan du mindske risikoen for faldulykker ved at genoverveje indretning og rumplacering.
19. november 2019 kl. 10:00 Af Ritzau

Annonce

Hvis I drømmer om at blive boende i huset og nyde den søde seniortilværelse, så kan det kræve små justeringer, hvis sikkerheden og komforten stadig skal være i top.

Mange ulykker sker nemlig i boligen, og en analyse fra Ulykkes Analyse Gruppen på OUH viser, at ældre særligt falder i badet og i opholdsrum.

- Man skal gennemgå sin bolig og se, om den passer til den hverdag, man som ældre gerne vil have, råder overlæge og ph.d. Jens Lauritsen fra Odense Universitetshospital.

- Og så skal man have væsentligt mere belysning i boligen som ældre, tilføjer han.

På tværs af alle aldersgrupper gælder det, at mange falder i forbindelse med trapper. Og derfor er det en god idé at få sat håndtag og gelændere op, så der er noget at gribe ud efter.

Derudover er det en god idé at genoverveje, hvad de forskellige rum bruges til, fortæller fagekspert i arkitektur og boligindretning Tine Nielsen fra Videncentret Bolius.

- Tit har soveværelset ligget mest afsides i huset, men hvis man bliver boende i huset, kan man overveje at vælge et rum, der ligger tættere på badeværelser eller stuen, afhængigt af hvor mobil man er, siger hun og tilføjer:

- Hvis man skal op og tisse om natten, er det vigtigt, at der ikke er så langt til badeværelset. Derudover skal det være nemt at komme ud af sengen. Og så kan man overveje at få lys i gangen, der tænder af sig selv.

Ruten fra soveværelse til badeværelse skal være så let og ligetil som muligt uden nogen møbler, du kan snuble over.

Du kan også overveje, om dørtrinene på et tidspunkt skal fjernes, fordi de kan være små snublefælder. Og som ældre er balancen ofte dårligere og konsekvenserne er større, hvis først man falder.

Badeværelset skal også gennemgås for potentielle fælder.

Hvis toilettet er meget lavt, kan det være en stor belastning at komme ned og op. Her er det værd at overveje et, der er højere, eller at få et særligt højt bræt.

Er der en væg ind til brusekabinen, kan I overveje at fjerne den, så der på et tidspunkt vil kunne blive plads til en badestol.

Stikkontakterne i ældre huse er ofte placeret ved gulvet, og der kan det være en god idé at få placeret nogle højere oppe.

Generelt skal de fleste ting gerne op i en højde på mindst 40 centimeter, så du ikke skal bukke dig for meget, siger Tine Nielsen.

Sørg også for at vaskemaskine og tørretumbler kommer op i højden, hvis det er muligt.

- Og sørg for, at lågerne vender mod hinanden, så man let kan tage tøjet fra den ene til den anden. På mange maskiner kan man faktisk vende lågen, fortæller Tine Nielsen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce