cookie-og-privatlivspolitik
Du kan sagtens lave en lille olivenlund i din have, men sørg for at købe træer, der har nogle år på bagen, så de har en god stamme til at stå imod med, hvis det danske efterårs- og vintervejr bliver en hård omgang. Plant dem ud et sted, hvor der er læ og masser af sol. (Arkivfoto)

2

Billeder

Du kan sagtens lave en lille olivenlund i din have, men sørg for at købe træer, der har nogle år på bagen, så de har en god stamme til at stå imod med, hvis det danske efterårs- og vintervejr bliver en hård omgang. Plant dem ud et sted, hvor der er læ og masser af sol. (Arkivfoto)
Foto: Thomas Kienzle/Ritzau Scanpix

Livsstil

Giv haven et eksotisk pift

Få feriestemningen hjem i haven med eksotiske, men hårdføre planter som hørpalme, figentræ og bambus.
29. juni 2020 kl. 10:00 Af Ritzau

Annonce

Skal ferien bruges under danske himmelstrøg, længes du måske efter Spaniens palmealléer eller Østasiens meterhøje bambusplanter.

Fortvivl ikke. Du kan nemlig sagtens omdanne din egen have til et lille eksotisk paradis, som tilmed kan klare sig vinteren over.

Drømmer du dig til middelhavsområdet, kan du for eksempel investere i et par oliventræer, foreslår Henrik Ravn, som gennem de sidste 20 år har lavet sin egen have om til en eksotisk oase.

Han deler tip og billeder på iminhave.dk og på Instagram under samme navn.

- De tager noget tid om at blive store, så jeg vil anbefale, at man køber nogle træer med en vis størrelse. De skal stå et sted i haven, hvor der er tørt, læ og sol, siger han.

Du skal dog ikke forvente, at træerne belønner dig med saftige oliven. Det kræver mere sol og varme, end den danske sommer er garant for.

Er din have mere udsat i forhold til vind og vejr, kan du i stedet for et oliventræ gå efter et pilebladet pæretræ, som kaldes "Nordens oliven". Træet har blade, der minder meget om oliventræets.

- Det giver den samme stemning, men er meget mere hårdført, fortæller gartner og landskabsarkitekt Louise Møller fra Haveselskabet.

Også planten yucca bidrager til middelhavsstemningen. Gå efter en Yucca gloriosa, der kan klare lidt mere, og sørg for at blande lidt grus og sand i jorden, hvor den skal stå, så den ikke står og søber i vand efter et regnskyl.

- Alternativt er cordyline, også kaldet palmelilje, et godt bud. Den fås i rød og grøn, men den grønne er lidt mere hårdfør og passer bedst til det danske klima, siger Henrik Ravn.

Vil du give haven et strejf af Asien, kan du gå efter bambus, som fås i flere varianter - herunder en sort bambus samt den japanske version, Pseudosasa japonica, som kan blive op mod seks meter høj og har store grønne blade.

Er du mere til sydeuropæisk stemning, kommer du ikke uden om en klassisk palme. Her er mulighederne relativt begrænsede, hvis den skal trives i det danske klima.

- Gå efter en hørpalme, råder Louise Møller og tilføjer, at den skal plantes i et område, hvor den er beskyttet mod det værste vind og vejr.

Derudover er et figentræ en oplagt måde at give haven et eksotisk pift.

- Figen kan klare det meste. Men den får de bedste betingelser, hvis man placerer den op mod en sydvendt mur. Plant den i et stort hul med jord og murbrokker - ellers bruger den alt krudtet på at slå rødder, siger Louise Møller.

Du kan også prøve kræfter med bananplanter - for eksempel dværgbanan - men de kræver lidt mere arbejde at holde i live.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce