cookie-og-privatlivspolitik
Oregano, rosmarin, persille, purløg og mynte er gode bud på krydderurter, der kan overleve i en sommerhushave lyder det fra Plantoramas havefaglige rådgiver. Men sørg for at plante dem ud i jorden eller i en stor kasse, så de har nok vand at tage af. Krydderurter i små krukker lever sjældent særlig længe. (Arkivfoto)

3

Billeder

Oregano, rosmarin, persille, purløg og mynte er gode bud på krydderurter, der kan overleve i en sommerhushave lyder det fra Plantoramas havefaglige rådgiver. Men sørg for at plante dem ud i jorden eller i en stor kasse, så de har nok vand at tage af. Krydderurter i små krukker lever sjældent særlig længe. (Arkivfoto)
Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Livsstil

Giv sommerhushaven de bedste vilkår

Gå efter planter, der gror naturligt i området, hvis du vil sikre, at sommerhushaven kan overleve vinterens vejr uden ugentlig pleje.
08. juli 2020 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Har du et sommer- eller kolonihavehus, hvor haven sirligt skal passes og plejes på ugentlig basis, kan det dræbe selv den bedste feriestemning.

Men du kan sagtens få en have i fritidshuset, der både er flot at se på og beriger dig med både frugter og bær, uden at du behøver at bruge alle dine weekender med en vandslange og et lugejern.

Det kræver blot, at du vælger de rigtige planter. Og her er jordtypen en vigtig faktor.

- Langt de fleste sommerhusgrunde er sandjord, og det betyder, at det er næringsfattigt og tørt, siger Kamilla Høy, der er plantefaglig rådgiver hos Plantorama.

Start med at gå en tur i området og se, hvad der vokser af vilde planter. Planter, der gror naturligt, vil have de allerbedste forudsætninger for at overleve i din have.

- Planter, der gror i sandjord, er typisk skabt til hårdere vilkår og kan tåle at tørste, siger Kamilla Høy.

Hybenbusk eller buskrose er et par gode bud. De behøver hverken ugentlig vanding eller gødning og står også fint imod, hvis regnen pisker ned eller stormvejret rammer Danmark.

- Man kan også plante havtorn, som er køn at se på og samtidig kan tåle både havgus, vind og sandet jord, foreslår Berit Rørbøl, der er anlægsgartner, landskabsarkitekt og haverådgiver hos Videncentret Bolius.

Du kan også sagtens give dig i kast med andre frugtbuske og -træer, men vær opmærksom på, at de kræver lidt ekstra pleje i det første år, mens de etablerer sig.

- De skal have lidt ekstra vand i tørre perioder - typisk fra forår til efterår. Men man kan købe en vandingspose, som kun skal fyldes hver anden uge, siger hun.

Du kan plante både hindbær- og solbærbuske, men størst succes vil du få med nogle af de frugtbuske, der trives naturligt i den sandede jord - for eksempel bærmispel og surbær, som er hjemmehørende i Danmark, og begge har spiselige bær.

Også en række krydderurter klarer sig fint i en have uden jævnlig pleje.

- Mange af dem er tørketolerante og hårdføre samt klarer sig rigtig fint i sandet jord, siger Berit Rørbøl og peger blandt andet på salvie, timian og rosmarin.

Men sørg for at plante dem ud i jorden og ikke i potter, for her vil de typisk være sværere at holde liv i. Krydderurter klarer sig bedst, hvis de står direkte i jorden, og det samme gælder i øvrigt jordbær og rabarber, påpeger Berit Rørbøl.

Foretrækker du alligevel planter i potter eller krukker - for eksempel til at stå på terrassen - kan du med fordel være nogle store af slagsen.

- Gå efter nogle store krukker, der kan holde på fugten eller nogle kummer eller kasser, som ikke udtørrer efter en dag eller to, anbefaler Kamilla Høy.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce