cookie-og-privatlivspolitik
Tøj og tekstiler hører til i toppen af de miljøbelastende forbrugsgoder sammen med boliger, transport og fødevarer ifølge Miljøstyrelsen.(Genrefoto)

2

Billeder

Tøj og tekstiler hører til i toppen af de miljøbelastende forbrugsgoder sammen med boliger, transport og fødevarer ifølge Miljøstyrelsen.(Genrefoto)
Foto: Free

Livsstil

Giv tøjet nyt liv: Din hullede trøje kan genanvendes

Undgå forbrændingsanlægget, og gør en indsats for, at dine gamle tekstiler kan bruges på nye måder.
30. december 2019 kl. 10:00 Af Ritzau

Annonce

Hvert år køber gennemsnitsdanskeren 13,2 kilo tøj og boligtekstiler.

Omkring halvdelen ender på forbrændingen, når vi er færdige med at bruge det, viser en opgørelse fra Miljøstyrelsen. Og det koster omkring 100 millioner kroner om året i tabt genbrugs- og genanvendelsesværdi.

Der er nemlig masser af værdi tilbage i din hullede trøje eller slidte lagner.

- Næsten halvdelen af de kasserede tekstiler ville kunne være genbrugt som tøj eller genanvendt som tekstilfibre i ny produktion af tekstiler, vurderer Miljøstyrelsen.

Som forbruger kan du aflevere dit gamle tøj, håndklæder eller lagner i containere, der skilter med, at de tager imod tekstiler til både genbrug og genanvendelse.

Derudover tager nogle tøjbutikker som H&M imod dine aflagte tekstiler.

Har du brug for nyt tøj, kan du støtte op om klimakampen ved at købe eksempelvis bomuldstrøjer, hvor en del af tråden er lavet af genanvendte fibre.

Det foregår som regel på den måde, at de genanvendte fibre blandes op med nye. Og kan du finde sådan et produkt i høj kvalitet, så er det bestemt værd at gå efter.

- Også for at signalere en efterspørgsel til branchen, siger Nikola Kiørboe, som er selvstændig konsulent inden for tekstilaffald i virksomheden About Waste.

Du kan også overveje at gøre brug af nye forretningsmodeller, hvor man kan dele, bytte eller leje sit tøj.

- Så får du adgang til et større udvalg uden et større forbrug, siger hun.

Genanvendelsen af hullede og slidte materialer foregår som udgangspunkt ved, at de neddeles mekanisk til strimler eller fibre, der kan bruges på nye måder.

- Man kan opkradse tekstilet og samle det til eksempelvis fyld i bilsæder eller madrasser eller en slags filtmåtter, der blandt andet kan bruges til isoleringsmateriale eller møbelplader, siger Nikola Kiørboe og tilføjer:

- Men der stilles høje krav til, hvilke typer tekstiler der kan bruges. Og de store løsninger, der kan tage imod alle vores brugte tekstiler, findes ikke endnu.

Et nyt EU-direktiv dikterer, at fra 2025 skal alt tekstil indsamles særskilt - uanset standen.

Derfor arbejdes der lige nu på livet løs for at udarbejde metoder, så man i stor skala kan indsamle og sortere tekstilerne korrekt.

Det helt store gennembrud på feltet venter inden for kemisk genanvendelse, spår Nikola Kiørboe. Målet er, at gamle fibre bliver kemisk neddelt og herefter kan spindes til tråd, der kan bruges til nyt tøj.

- Fibrene bliver dog kortere og kortere for hver gang, så en uendelig cyklus er på nuværende tidspunkt urealistisk, siger hun.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce