cookie-og-privatlivspolitik
Nogle malingtyper er brandhæmmende, andre forhindrer fugtvandring. Derfor er maling ikke bare kosmetisk, men i flere tilfælde underlagt Bygningsreglementet. (Arkivfoto)
Nogle malingtyper er brandhæmmende, andre forhindrer fugtvandring. Derfor er maling ikke bare kosmetisk, men i flere tilfælde underlagt Bygningsreglementet. (Arkivfoto)
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix

Livsstil

Gør det selv: Disse malefejl koster dyrt

Forkert malearbejde kan betyde spildte arbejdstimer, ødelagt tapet, eller at væggen skal males over igen. I værste fald bryder du loven.
06. maj 2020 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Mange danskere benytter hjemmetiden til at få malet det, der trænger i hjemmet. Men der er flere ting, du skal have styr på, inden du går i gang.

- En klassisk faldgrube er, at man tænker, at "maling er bare maling", siger Lilian Bech, der er maler og faglig-teknisk afdelingschef i Danske Malermestre.

Bygningsreglementet har blandt andet en række skrappe krav til maling i vådrum. Derfor risikerer du ikke bare en kedelig ekstraregning, men i værste fald at komme på kant med loven og din forsikring.

- Hvis man ikke får malet vådrum rigtigt, risikerer man, at der trænger vand ned i konstruktionen. Det er især problematisk, hvis man selv bor på femte sal og forårsager svamp og råd i lejlighederne nedenunder, siger Lilian Bech.

Malingens såkaldte diffusion er også kilde til mange fodfejl hos gør det selv-folket. Ydre træfacader, fodmure og sokler skal typisk kunne afgive noget af den fugt, som kommer inde fra huset og fra ydre klimapåvirkninger.

Derfor bruger man en såkaldt diffusionsåben maling - altså maling, som populært sagt kan ånde.

- Men hvis man maler med en forkert eller for mange lag oveni hinanden, risikerer man at skabe et diffusionstæt malinglag, hvor fugten ikke kan trænge igennem. Dermed øges risikoen for svamp og skimmel, siger Lilian Bech.

Det samme gælder, hvis du maler en kælder, hvor der kan optræde fugt. Her skal du også bruge diffusionsåben maling som for eksempel silikatmaling, der tillader fugtvandring.

Ellers kan der foruden svamp og salt-udblomstringer opstå saltpetersalte, som kan skubbe maling og pudslag af.

En anden hyppig fodfejl omhandler tape. For selv om malertappen i sig selv ikke koster så mange penge, er det spildte arbejdstimer at lægge den på uden omtanke.

Samtidig risikerer den at gøre langt mere skade end gavn, hvis du venter for længe med at fjerne den igen, forklarer Kuno Bonne, der er forfatter til flere gør det selv-bøger og redaktør på handyman.dk.

- Tapen brænder sig let fast på væggen indenfor et eller to døgn. Så når man hiver den af igen, sidder limen tilbage, eller man hiver dele af tapetet af, og så står man med et endnu større arbejde, siger han.

Et af de få tidspunkter, hvor det giver mening med tape, er når du skal lave skarpe kanter midt på en vægflade.

- Men man skal fjerne tapen igen, mens malingen stadig er våd, siger Kuno Bonne.

En anden hyppig fodfejl foregår ved vinduer og døre. Hvis gummilisterne får maling, stivner de nemlig.

- Og når elasticiteten forsvinder, holder vinduet ikke længere tæt, siger Lilian Bech.

Udenfor huset skal du også have styr på fugtigheden, inden du svinger penslerne. Udvendigt træværk må nemlig ikke indeholde mere end 16 procent fugt, når du maler.

- Hvis fugtigheden er for høj, vil malingen ikke tørre ordentligt op, men derimod boble op eller skalle af, siger Lilian Bech.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce