cookie-og-privatlivspolitik
Der kan være mange grunde til, at en strejfende kat kaster sin kærlighed på din have. Nogle søger roen, andre søger væk fra hjemmets øvrige katte - eller lokkes til, fordi de tror, du har mad, fortæller familiedyrskonsulen. (Arkivfoto)

2

Billeder

Der kan være mange grunde til, at en strejfende kat kaster sin kærlighed på din have. Nogle søger roen, andre søger væk fra hjemmets øvrige katte - eller lokkes til, fordi de tror, du har mad, fortæller familiedyrskonsulen. (Arkivfoto)
Foto: China Stringer Network/Reuters

Livsstil

Gør haven mindre attraktiv for naboens kat

Nabokonflikter og kæledyr er følsomme emner. Derfor skal du træde varsomt, hvis du plages af strejfende katte i haven.
30. maj 2020 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Katte er eventyrlystne og ikke altid lette at holde på egen grund.

Omvendt er det irriterende at være den nabo, som får fornøjelsen af kradsemærker, døde fugle og efterladenskaber i sandkassen.

Men der findes ikke en specifik kattelov, man kan handle ud fra, fortæller advokat Birgitte Rolighed, der er specialiseret i skel og ejendomsret hos Lou Advokater. Derfor må man læne sig op ad Mark- og Vejfredsloven.

- Helt overordnet lyder det, at husdyr skal holdes på egen grund, og det gælder også katte, siger hun.

Rent juridisk har katteejeren altså pligt til at tage de nødvendige foranstaltninger, lukke døre og opføre hegn, hvis det er nødvendigt.

Hvis nabokatten alligevel løber over til dig, så fortæl det til vedkommende.

- Ellers kan ejeren faktisk gøres ansvarlig for skader, deres kat forvolder på andre og andres ting, fortæller Jens Jokumsen, der er familiedyrschef hos Dyrenes Beskyttelse.

Hvis det drejer sig om en strejfende kat, du ikke kender, så tjek, om de er chipmærket eller øretatoveret. I så fald kan du finde ejeren via www.katteregister.dk.

- Fremfor at true med jura og politianmeldelser, skal man snakke med ejeren, hvis det er muligt. For nabokonflikter og kæledyr er følsomme emner, og man skal også bo ved siden af hinanden efterfølgende, siger Birgitte Rolighed.

Hvis det ikke hjælper, kan du gøre haven så lidt attraktiv som muligt.

- Jo færre belønninger og motivationsfaktorer, katten finder i din have, jo mindre er chancen for, at den kommer på besøg, siger Jens Jokumsen.

Plusser i kattens bog kan være attraktive sovepladser, tilgængelig mad eller alt, hvad der minder om en kattebakke. Katte vil nemlig helst besørge i løs jord og sand.

- Så dæk i videst muligt omfang bed og sandkasser til, råder han.

Nogle har held med at smøre bentjære, hjortetaksolie eller diverse afskrækkende duftmidler på udvalgte områder. Men der er ingen garantier.

- Nogle katte bliver generet af nogle lugte, andre bliver ikke generet overhovedet. Så du risikerer, at kattens motivation overgår de gener, du forsøger at konstruere, og du skal selv holde lugten ud, siger Jens Jokumsen.

Hvis det heller ikke virker, har du rent juridisk ret til at skræmme fremmede katte væk fra din grund.

Tidligere hed det, at du måtte skræmme dyret væk på en "hensigtsmæssig måde". Men i 2014 blev reglerne ændret, så dyret i dag skal skræmmes væk på "en forsvarlig måde".

- Rent juridisk er der ikke noget til hindring for, at man råber, larmer eller giver et sprøjt med vand. Så længe man holder sig fra metoder, der bevidst skader dyret, siger Birgitte Rolighed.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce