cookie-og-privatlivspolitik
Glem den velfriserede have, og gør plads til vand, sand og vild leg i haven. (Modelfoto)
Glem den velfriserede have, og gør plads til vand, sand og vild leg i haven. (Modelfoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Gør haven til en oplevelse for børnene

Gør plads til, at børnene kan lege i fred og bygge huler i haven. Og så må der gerne være nogle søde bær at plukke af.
20. maj 2019 kl. 07:00 Af Af Anna Raabæk/ritzau fokus/

Annonce

Huler, gemmesteder, bærbuske og måske en bålplads.

Der er mange måder at få haven til at lokke familiens yngste udenfor. Og det behøver ikke at kræve ret meget, siger Svend Erik Laursen, som er indehaver af Aktiv Ude, hvor han rådgiver om bygning af legepladser.

Det handler om at give plads - både fysisk og i overført betydning.

- Der skal være plads til at lege i det fysiske rum. For eksempel plads til boldspil, siger han og tilføjer:

- Og så skal der være plads til at være barn, og at man som barn kan sætte sit eget præg. Man skal kunne grave et hul mellem planterne, hvis man har lyst til det.

Svend Erik Laursen foreslår, at man arbejder ud fra elementerne sand, vand og ild.

En stor sandkasse kan rumme masser af leg - med spande, skovle og alverdens legetøj.

Derudover er vand et sjovt børneelement - og gerne i kombination med sandet, så der kan bygges slotte og laves mudderkager.

- Hav forskellige ting, som børnene kan hælde vand og sand i og hælde igennem. Det kan være plastikflasker, tragte eller en flaske uden bund, siger Svend Erik Laursen.

Det kan blandt andet hjælpe til, at børnene får trænet koordination mellem hånd og øje.

Vandet kan også være et bassin, hvor der kan pjaskes, uden at det generer nogen.

Det sidste element - ild - kræver opsyn fra en voksen. Men et bål i haven kan give masser af hygge og oplevelser.

Helle Nebelong er landskabsarkitekt og specialiseret i indretning af sansehaver og legepladser. Hendes første råd er at sørge for, at der ikke vokser noget giftigt i haven.

Jo mere af haven der kan spises, jo bedre. Så tænk i bærbuske, frugttræer og en børnevenlig køkkenhave. Barnet kan også få ansvar for en lille del af haven og hen ad vejen lære at passe og pleje den.

Hun foreslår at indrette haven i rum ved at bruge forskellige naturmaterialer. Det kan være stendiger, flethegn eller et levende hegn.

- Børn elsker at gemme sig og få lov at lege i fred for de voksnes overvågning. Man kan også indrette små overraskelser, som børnene kan finde - for eksempel en stenfigur, siger Helle Nebelong.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce