cookie-og-privatlivspolitik
Husk at tjekke lokalplanen for dit sommerhusområde, inden du installerer synlige energibesparende foranstaltninger uden på sommerhuset, råder Louise Nørregaard Jakobsen, der er energi- og indeklima-specialist ved ingeniør-, design- og rådgivningsvirksomheden Afry. (arkivfoto)
Husk at tjekke lokalplanen for dit sommerhusområde, inden du installerer synlige energibesparende foranstaltninger uden på sommerhuset, råder Louise Nørregaard Jakobsen, der er energi- og indeklima-specialist ved ingeniør-, design- og rådgivningsvirksomheden Afry. (arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Gør sommerhuset mere klimavenligt og spar penge

Spar el, og spar på dit CO2-udslip ved at give sommerhuset et energiløft.
30. juli 2021 kl. 11:00 Af Ritzau

Sommerhuset blev oprindeligt brugt som et sted, man søgte tilflugt i om sommeren, når man skulle holde ferie og gerne ville væk hjemmefra.

Derfor er de fleste sommerhuse også bygget til netop det.

Men flere danskere er begyndt at benytte dem som helårshuse, og det kræver altså lidt mere at varme et gammelt, utæt sommerhus op om efteråret og vinteren.

Derfor kan man med fordel lave justeringer på selve huset for at optimere energiforbruget, hvis man vil spare penge, reducere sin CO2-udledning og undgå at fryse.

Ifølge Amro Hajir, som er energirådgiver i Energistyrelsens rådgivningstjeneste, kan man starte med at kigge på sommerhusets skal:

Annonce

- Start med at vurdere, om huset er isoleret godt nok. Det gælder både vægge, vinduer, døre, gulve og taget, siger han.

Men en bedre isolation kræver også bedre ventilation, hvis man vil sikre et godt indeklima og undgå fugt og skimmelsvamp.

Så hvis man ikke kan nøjes med at lufte ud på normal vis, råder diplomingeniør Louise Nørregaard Jakobsen til, at man får installeret en form for mekanisk ventilation:

- Et ventilationsanlæg bruger også strøm, så et grønnere alternativ kan være en solcelle-ventilator eller en luftsolfanger, forklarer hun.

Opvarmningsformen er en af de største syndere, som kan give et rigtig dårligt klimaaftryk.

Annonce

De fleste sommerhuse er nemlig installeret med el-radiatorer, og det kan også ses på elregningen:

- Her er det mere økonomisk og klimavenligt at anskaffe sig solceller, som genererer strøm, eller en luft til luft varmepumpe til at opvarme lufttemperaturen i sommerhuset, siger Amro Hajir.

Varmepumpen kan også fås i en luft til vand udgave, fortæller Louise Nørregaard Jakobsen, der arbejder som energi- og indeklima-specialist ved rådgivningsfirmaet Afry:

- Den laver varmt vand til radiatorer og eventuelt gulvvarme, men den kan også lave varmt brugsvand. Så det er en god kombi-løsning, siger hun.

Der er dog også andre måder at varme brugsvand på:

Annonce

- Et solvarmeanlæg kan dække 50-70 procent af ens varmtvandsforbrug, selvom man bruger sommerhuset hele året, og man kan supplere med en elpatron til de kolde tider, siger diplomingeniøren.

Et andet råd lyder på, at man ikke skal bruge gamle hårde hvidevarer eller gammel elektronik i sommerhuset:

- Hvis man har et køleskab med energimærke D, bruger det fem gange så meget strøm som et nyt køleskab med energimærke A, siger Louise Nørregaard Jakobsen.

De to rådgivere kommer også med almindelige husråd til energisparring.

For eksempel hvordan du kan gøre det nemmere for dig selv, når du forlader sommerhuset:

Annonce

- Sørg for at tilkoble flere af dine el-apparater til samme stikkontakt, så du kan slukke for mange ting med et enkelt tryk, foreslår Louise Nørregaard Jakobsen.

På den måde mindskes sandsynligheden for, at du glemmer at slukke for unødvendige el-slugere på vej ud af døren.

I luksus-sommerhuse lyder driftsrådene fra Amro Hajir på, at man dækker pool og spa til, når man ikke bruger dem.

- Og så skal man sikre sig, at både pool og sauna er tætte og godt isoleret, så varmen ikke siver ud, siger han.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE