cookie-og-privatlivspolitik
For at booste turismen er 53 færgeruter gjort gratis i juli, hvis du tager turen til fods eller på cykel. Læs her, hvor du både kan komme rundt til fods og opleve storslået natur. (Arkivfoto)

2

Billeder

For at booste turismen er 53 færgeruter gjort gratis i juli, hvis du tager turen til fods eller på cykel. Læs her, hvor du både kan komme rundt til fods og opleve storslået natur. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Gratis dagtur: Naturen på disse øer er helt unik

Regeringen har gjort en række færger gratis for fodgængere og cyklister. Så brug sommeren på at opleve skjulte naturperler på nogle af Danmarks mindre øer.
10. juli 2020 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Mange af Danmarks småøer byder på unikke naturoplevelser. Og nu har regeringen gjort sejlturen gratis i hele juli, hvis du lader bilen stå derhjemme.

Derfor kan du oplagt planlægge en dagtur til fods med familien. Flere af øerne kræver nemlig hverken bil eller overnatning.

- Ud over den fantastiske natur giver øerne en særlig følelse af at få skuldrene ned. Der er frisk luft, ingen biler, ingen trafik - og sejlturen er i sig selv en oplevelse, siger Sandra Schneider Neelmeyer fra Destination Fyn.

Det Sydfynske Øhav var det første sted i landet, der blev indført billetter til øhop, fordi der ligger så mange småøer i farvandet. Det er mange af de færgeruter, som nu er gjort gratis i juli.

En mulighed er at tage færgen til Lyø. Det er en oplagt til en dagtur, fordi den trods sit areal på kun seks kvadratkilometer er en maggiterning af oplevelser.

Den har et frodigt og varieret landskab med flotte udkigspunkter og et rev, som er fredet til ynglefugle.

- Man kommer helt tæt på naturen. Og samtidig er der den fineste dukkehusfornemmelse, fordi der er så mange smukke, gamle bindingsværkshuse, siger Sandra Schneider Neelmeyer.

Et andet bud er Aarø ud for Haderslev, foreslår Lars Bendix, der er specialkonsulent i Naturstyrelsen.

Her er et alsidigt landskab med både strandenge og ynglende vadefugle. Derfor bliver Aarø kaldt "Lillebælts perle".

- Det er en virkelig spændende ø med utroligt særpræget natur, du ikke finder andre steder, siger Lars Bendix.

Hvis du befinder dig i Nordjylland, så overvej Fur i Limfjorden. Øen har en overvældende og vild natur. Kysten har dramatiske, stejle skrænter, som er formet af fortidens vulkaner.

Derfor er Fur også kendt for sit såkaldte moler, som består af 200 lag aske fra vulkaner. Heri er fossile insekter og krybdyr indkapslet for 55 millioner år siden, da vulkanen under Fur stadig var aktiv.

På nordsiden af øen kan man den dag i dag se asken som lag i en lagkage, fordi havet har gnavet sig ind i øens skrænter.

- Fur har et utrolig varieret landskab med vild natur og en fascinerende fortid. Man kan simpelthen se, hvordan de vulkanske lag er formet og mast rundt, siger Lars Bendix.

Hvis du er mere til idyl end vilde vulkaner, kan du tage til Skarø. Øen er oplagt til dagture, fordi færgen går så tit, og der er stadig masser af natur at tabe kæben over.

Skarø er især kendt for sine lange, flade kyster med strandenge og imponerende sandrev.

Skarø er desuden god til småbørnsfamilier, fordi gåturene er overkommelige, og der er mulighed for at købe is undervejs.

- Alene sejlturen derud er spændende for børn. Man kommer tæt på naturen, og samtidig er det ikke mere formelt, end at man kan prøve at spørge kaptajnen, om man må kigge ind i styrehuset, siger Sandra Schneider Neelmeyer.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce