cookie-og-privatlivspolitik
Vil du lægge nyt tag med gamle materialer, skal du sikre dig, at de lever op til de nuværende byggeregler. Og vær særligt opmærksom på, at mange tagkonstruktioner fra før 1985 indeholder asbest, som er kræftfremkaldende. Der kan også være farlig kemi i fugen på dine gamle mursten. (Modelfoto)
Vil du lægge nyt tag med gamle materialer, skal du sikre dig, at de lever op til de nuværende byggeregler. Og vær særligt opmærksom på, at mange tagkonstruktioner fra før 1985 indeholder asbest, som er kræftfremkaldende. Der kan også være farlig kemi i fugen på dine gamle mursten. (Modelfoto)
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Grøn renovering: Genbrug dit byggeaffald

Vil du benytte brugte materialer, når huset skal renoveres, skal du have både kemi og byggeregler for øje.
15. juli 2019 kl. 15:00 Af Af Stine Eskildsen, Ritzau Fokus

Annonce

Skal du have bygget en carport, eller skal klinkerne på badeværelset udskiftes - og vil du gerne skåne miljøet lidt i processen - er materialegenbrug en mulighed.

Nybyggeri og renovering er nemlig en stor synder, når det kommer til både CO2-udslip og ressourcebrug - men det er ikke et ukompliceret område at bevæge sig ind på.

Vil du indregne miljøhensyn i dit renoveringsprojekt, er det første, du bør se på, hvor du kan undgå overhovedet at producere byggeaffald.

- Forebyggelse er højest i affaldshierarkiet, siger Simon Stig-Gylling, der er chefkonsulent hos Dansk Byggeri.

Se for eksempel på, hvordan bærende konstruktioner kan udvikles i stedet for at blive revet ned, foreslår han.

Dernæst skal du sikre dig, at de materialer, du står med, ikke indeholder miljøfarlige stoffer som PCB, bly eller asbest.

Her kan du blandt andet se på, hvor gamle materialerne er. PCB blev forbudt i 1977, asbest kan findes i byggemateriale frem til 1985, og blymaling er brugt helt frem til årtusindskiftet.

- Er du i tvivl om, hvorvidt de indeholder skadelige stoffer, så få dem testet, råder Simon Stig-Gylling.

Det kan du få gjort på en række laboratorier landet over.

Du skal også have for øje, at renoveringen næppe bliver hverken billigere eller nemmere, fordi du benytter brugte materialer.

Der venter nemlig et stort arbejde i at finde ud af, om du overhovedet må bruge materialerne samt i at forberede dem til genbrug, forklarer Henrik Bisp, der er fagekspert inden for byggeteknik og huseftersyn hos Bolius.

- Hvis der er nogle lovmæssige krav til, at konstruktionen skal kunne modstå for eksempel tryk eller træk, vil det oftest ikke være muligt at genbruge materialer, uanset hvor fin en stand de er i, siger han.

Samtidig skal eksempelvis mursten og fliser gøres grundigt rene, inden de kan bruges på ny.

- Tanken om genbrug er rigtig fin, men man skal være klar over, at der ligger rigtig meget arbejde i det, siger Henrik Bisp og tilføjer:

- Og prisen ender ofte med at blive den samme som med nye materialer, fordi det koster at gøre materialerne klar. Så man skal alene gøre det for miljøets skyld.

Det betyder ikke, at du skal afholde dig fra at genbruge - men du kan med fordel tænke lidt kreativt, siger Simon Stig-Gylling fra Dansk Byggeri.

- Det er nemmest at genbruge i konstruktioner, der ikke er en væsentlig eller bærende del af en bygning, siger han.

Men du kan roligt bruge dine gamle gulvbrædder til møbler eller lave en sti gennem haven med dine gamle mursten.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce