cookie-og-privatlivspolitik
Huset her er blandt andet bygget i lærketræ og ubrændte lersten, som er to af de biobaserede materialer, du kan anvende, hvis du vil udlede mindre CO2 i dine boligprojekter. (Arkivfoto)
Huset her er blandt andet bygget i lærketræ og ubrændte lersten, som er to af de biobaserede materialer, du kan anvende, hvis du vil udlede mindre CO2 i dine boligprojekter. (Arkivfoto)
Foto: Erik Jepsen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Grønne boligprojekter behøver ikke blive dyrere

Lav bæredygtige løsninger, hvor det batter i din bolig - uden at skulle grave ekstra dybt i lommen.
10. august 2020 kl. 14:00 Af Ritzau

Annonce

Ligesom dine valg af madvarer i supermarkedet har betydning for dit CO2-aftryk, så gør det samme sig gældende, når du nu eller i fremtiden skal bygge terrasse eller efterisolere i din bolig.

- Vi kan gøre meget ved at vælge nogle løsninger, hvor udledningen af CO2 er lavere end de løsninger, vi vælger nu, siger Harpa Birgisdottir, der er seniorforsker ved Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet.

Vælger du for eksempel at bruge biobaserede materialer som træ, halm og hamp i dit næste byggeprojekt, så er det materialer, der ofte har optaget CO2, mens de voksede, og derfor ikke er lige så belastende for klimaet.

Samtidig har de udledt mindre i produktionen end energitunge materialer som mineraluld, beton og brændt mursten.

Og du kan sagtens belaste klimaet mindre uden at belaste din økonomi yderligere. Det viser en sammenligning af ti projekter, som Harpa Birgisdottir og hendes hold har lavet.

- Det har været en myte, at de grønne løsninger er dyrere, men vi kunne ikke se nogen tendens til, at bygninger med den laveste klimabelastning var dyrere end de andre, siger hun.

Inden du går i gang med dit bæredygtige byggeprojekt, kan du få målt klimabelastningen ved det. Der findes værktøjer, som kan beregne, hvor meget hvert materiale belaster.

- Det er for at sikre, at man ikke pludselig putter noget i sin bolig, der alligevel får ødelagt den gode intention, siger Harpa Birgisdottir.

Vil du bygge mere grønt, kan du eksempelvis anvende genbrugsmursten eller efterisolere din bolig med træ- eller papirisolering i stedet for mineraluld.

- Har man en eksisterende bolig, er efterisolering med biobaserede materialer en god måde at lagre CO2 i boligen, siger Lasse Koefoed Nielsen, der er formand for landsforeningen Økologisk Byggeri.

Du kan også fokusere på at bygge med lokalt træ som douglasgran, lærke- eller egetræ.

Overvejer du at renovere dit køkken eller badeværelse, vil du hurtigt ende med at skulle bruge energitunge fliser og installationer.

- Det med at lave nyt køkken eller badeværelse skal man ikke gøre for bæredygtighedens skyld, for det kommer typisk til at koste CO2, siger Lasse Koefoed Nielsen.

Vil du alligevel gøre et forsøg, kan du minimere brugen af fliser og i stedet bruge ler- eller kalkpuds på de vægge, der ikke bliver sprøjtet direkte til med vand.

Sørg desuden for at lade så mange genbrugselementer indgå i dit køkken eller bad som muligt, råder Lasse Koefoed Nielsen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce