Start med krydderurter og gulerødder i en lille palleramme, men husk afstanden. Placerer du afgrøderne for tæt, bliver udbyttet begrænset.
Grillede gulerødder og frisk dild til fisken.
Drømmer du om at plukke dine egne råvarer, behøver du ikke at være født med grønne fingre. Det er nemlig ikke særligt svært at komme i gang med sin helt egen køkkenhave.
- Jeg har selv højbede, for de er nemme at holde, og der er ikke så meget lugearbejde, siger have- og parkingeniør Liv Meinert Nørgaard, der deler ud af sin erfaringer på bloggen PlanteLiv.
Højbedet kan bankes sammen af fire brædder, som danner en rektangel eller kvadrat.
Men du kan bare også købe en palleramme, som kan fås i de fleste byggemarkeder og på planteskoler til under 100 kroner.
- Pallerammer er populære, for de er billige og meget funktionelle, siger Arne Persson, som er rådgivende gartner hos Plantorama med næsten 60 års erfaring.
- Generelt er der mange hjælpemidler på markedet og fin vejledning på produkterne. Man skal bare lære begrænsningens kunst og for eksempel starte ud med en ramme gulerødder, lidt jordbær eller krydderurter, fortsætter han.
Uanset hvilken højbedsmodel du vælger, så sæt det altid et solrigt sted.
- Hvis man har en græsplæne og gerne vil lave højbed ovenpå, har jeg succes med at lægge et lag våde aviser i bunden. Det sikrer, at der ikke gror græs i bedet, siger Liv Meinert Nørgaard.
Normalt kan du skygge græsset væk med sort plastik. Men så får du ikke mikrolivet som regnorme og andre små organismer med i bedet.
- Laver man en fast bund, svarer det til en stor krukke. Og sådan en er svær at dyrke noget i, fordi du skal være meget obs på vand og næring, hvis du ikke får hjælp fra mikrolivet i bedet, siger Liv Meinert Nørgaard.
Når højbedet er på plads, kan du komme decideret højbedsmuld i.
- Jeg laver dog min egen blanding ud af de billige plantesække og så hestemøg. Det skal bare være omsat og ikke helt friskt, forklarer Liv Meinert Nørgaard.
Hestemøg kan for eksempel hentes på rideskoler.
Når du skal vælge, hvad du skal gro i dit nyanlagte højbed, anbefaler Liv Meinert Nørgaard direkte såning, hvor man simpelthen bare putter et frø i jorden.
Radiser, tomater, jordbær og sommergulerødder har typisk en stor succesrate.
Radiser kan plantes i begyndelsen af foråret, men derudover skal temperaturen gerne have et nøk mere opad, inden du kickstarter køkkenhaven.
Sidst, men ikke mindst skal du huske afstanden. Den største begynderfejl er nemlig at plante for tæt. Her risikerer du, at planterne udkonkurrerer hinanden, og så bliver ingen af dem til noget, forklarer Liv Meinert Nørgaard.
Du kan benytte dig af et såbånd, som lægges ud med mærkninger på, hvor du skal putte frøene ned.
/ritzau fokus/