cookie-og-privatlivspolitik
Der er mange måder at komme i gang med investering på. Og det behøver ikke være i aktier eller med høj risiko, siger eksperterne.
Foto: Scanpix/Brian Bergmann/arkiv

Livsstil

Guide: Kvinde kend din aktiekurs

Kvinder investerer i langt mindre grad end mænd. Her er en guide til dig, der gerne vil i gang.
08. marts 2018 kl. 19:00 Af Af Cecilie Lyngberg/ritzau fokus/

Annonce

Kvinder tjener i gennemsnit mindre end mænd, investerer mindre end mænd, og lige nu er 70 procent af det danske aktiemarkeds værdi ejet af mænd.

Det er nogle af grundene til, at en gruppe unge kvinder på CBS er gået sammen i foreningen Female Invest, som holder begynderkurser i investering.

Formålet med kurserne er, at give svar på de spørgsmål de selv stod med, da de begyndte at investere. Og kurserne går som varmt brød, så Female Invest har udvidet til hele landet og udgiver snart en bog.

Så hvis du vil i gang med investering, men ikke ved hvordan, kommer her de bedste begynderråd fra Anna-Sophie Hartvigsen fra Female Invest og Helen Sørensen fra foreningen Kvindeøkonomien, som også arbejder for at engagere kvinder i økonomi.

1) Kom i gang

Første råd er enkelt: Overvind din frygt, og kom i gang, siger Anna-Sophie Hartvigsen.

- Vi hører tit, at kvinderne er megabange for at tabe deres penge. Og det kan jeg godt forstå. Men når I ikke investerer, så er I helt sikre på at tabe pengene til inflationen, siger hun.

Desuden har kvinder i de senere år været bedre end mænd til at skabe et højt afkast på deres aktieinvesteringer, viser en Nykredit-analyse fra februar 2018. Så for mange af de kvinder, som kommer i gang, går det ofte godt.

Man skal også gøre op med tanken om, at investering kun er for de grådige, siger Helen Sørensen. For det argument hører hun ofte fra kvinder.

- Men det har ikke noget med grådighed eller spekulation at gøre. Det kan også være, at man godt kunne tænke sig at spare sammen til en rejse jorden rundt med familien, et halvt års orlov eller et sommerhus, siger hun.

2) Kig på, hvor meget du vil investere

Beslut så, hvor meget du vil investere. Man skal aldrig investere mere, end man kan tåle at tabe, siger Anna-Sophie Hartvigsen.

Overvej også, om du snart skal bruge spareskillingerne til noget andet. For så skal du ikke binde dem i investering.

- Hvis man er tvunget til at sælge, risikerer man at skulle realisere et tab. Så man skal aldrig investere penge, man ved, man får brug for inden for kort tid, siger hun.

Helen Sørensen opfordrer også til, at man lægger et budget, så man ved, hvilke penge man har "fri" til investering.

3) Beslut, hvordan du vil investere

Dernæst kan du kigge på, hvordan du vil investere: Om det skal være i investeringsforeninger, obligationer, indexer, aktier eller andet.

Hvis du er helt grøn, kan investeringsforeninger være en fin mulighed, siger Helen Sørensen. Her puljer man nemlig sine penge med andre mennesker og køber ind i flere selskaber samtidig.

- Da jeg startede med investering, startede jeg også med en investeringsforening. For det er et nemt valg at træffe, og man skal ikke gøre sig så mange overvejelser, siger Helen Sørensen.

Men man skal dog læse op på, hvordan foreningen har klaret sig, hvor meget de koster, og hvem der leder dem, siger hun. Det kan du se på sitet morningstar.dk.

Du skal også være klar over, at afkastet ofte er mindre end ved køb af enkeltaktier.

- Men man minimerer risikoen, fordi man køber ind i rigtig mange selskaber samtidig, forklarer Helen Sørensen.

Du kan også vælge at investere i et index, siger Anna-Sophie Hartvigsen. Det kunne eksempelvis være det danske C25-index.

- Så køber man ligeligt fordelt ind i de 25 mest handlede selskaber i Danmark, siger hun.

På den måde spreder du nemlig også risikoen ud, hvilket er en god idé, frem for at lægge alle æg i én kurv, lyder opfordringen fra begge kvinder.

4) Få inspiration

Anna-Sophie Hartvigsen anbefaler også, at man finder inspiration hos andre. Det kan du gøre via investorblogs eller banken Nordnets Shareville-site, hvor man kan følge forskellige investorer.

- Så kan du følge nogen, der er succesfulde, og prøve at gøre som dem. Eller lære hvorfor de gør, som de gør, siger hun.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce