cookie-og-privatlivspolitik
Både Electrolux, Hoover, Miele, Nilfisk og OBH laver støvsugere i en ledningsfri version. Men britiske Dyson sidder fortsat tungt på markedet og deres modeller ligger både på første, anden- og tredjepladsen over de mest solgte herhjemme. (Arkivfoto)
Både Electrolux, Hoover, Miele, Nilfisk og OBH laver støvsugere i en ledningsfri version. Men britiske Dyson sidder fortsat tungt på markedet og deres modeller ligger både på første, anden- og tredjepladsen over de mest solgte herhjemme. (Arkivfoto)
Foto: Jeff Chiu/Ritzau Scanpix

Livsstil

Guide: Vælg den rigtige ledningsfri støvsuger

De håndholdte og ledningsfri støvsugere er blevet rasende populære blandt danskerne. Men det er ikke alle opgaver, de løser lige godt.
13. februar 2021 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Nogle er trætte af at skvatte i ledningen, andre gider ikke have støvsugeren slæbende efter sig - eller til at stå fremme.

Derfor laver næsten alle store støvsugerproducenter i dag en håndholdt og ledningsfri version, som fylder mindre og let kan kiles ind i skabet.

- Det er virkelig et marked, der vinder frem. Og siden vores første test i 2017 kan vi se, at der kun kommer flere produkter, siger Hanne Damsted Vilsbøll, der er afdelingschef og testansvarlig hos Forbrugerrådet Tænk.

Det afspejler sig også i danskernes interesse.

Alene fra sidste år er interessen for de ledningsfri støvsugere tredoblet. Det viser data fra Pricerunner.

Annonce

- Der er sket et skifte i markedet, hvor mange forbrugere hellere vil have den lille ledningsfri støvsuger end den klassiske, konstaterer markedsanalytiker Martin Andersen.

Overvej først, hvorfor du gerne vil skifte.

For prisspændet går fra godt 1000 og op til 6000 kroner.

- Så generelt ligger prisniveauet et pænt stykke over de almindelige støvsugere, konstaterer Hanne Damsted Vilsbøll.

Samtidig har flere af de ledningsfri støvsugere en mindre sugeevne og sværere ved at komme omkring hjørner, kanter og paneler, viser test fra Forbrugerrådet Tænk.

Annonce

- Derfor vil jeg primært anbefale dem til mindre arealer og pletrengøring, hvis der lige skal snuppes nogle hundehår eller krummer, siger hun.

Et andet springende punkt er batteriet, viser testen fra Forbrugerrådet Tænk.

Modellen med længst batterilevetid kunne støvsuge op til 34 minutter i streg, mens nogle modeller kun kunne støvsuge i otte minutter på en opladning.

- Så hvis man skal gøre rent i et helt hus, kan det blive nødvendigt at oplade flere gange undervejs, konstaterer Hanne Damsted Vilsbøll.

Så overvej, om maskinkraft og batterilevetid matcher din bolig.

Annonce

Det vil også være en god ide at prøve at holde den i hånden.

De svinger nemlig i vægt, og nogle af dem vejer adskillige kilo. Samtidig har nogle af dem en startknap, som skal trykkes ned i al den tid, du støvsuger.

- Begge dele kan godt være lidt hårdt. Så mærk efter, hvordan modellen føles for dig, råder Hanne Damsted Vilsbøll.

Når du først har besluttet dig, kan det betale sig at tilbudsjage.

I snit kan du spare cirka 30 procent ved at købe samme maskine i den billigste frem for den dyreste butik.

Annonce

Og det skyldes, at støvsugere generelt er et meget konkurrencepræget marked, hvor der er mange butikker og producenter om buddet.

Derfor bliver priserne presset ned - selv på ledningsfri støvsugere, som er en ny produkttype på et ellers etableret marked, forklarer Martin Andersen.

- Og da de ledningsfri støvsugere i forvejen er en relativt dyr vare, vil en besparelse på 30 procent være op mod tusind kroner, siger han.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE