Før du tømmer kælderen for gamle årgangsvine, du har arvet, skal du måske lige kaste et blik på etiketten.
Har du kælderen fuld af vinflasker, og er du i tvivl om, hvorvidt de skal drikkes ved næste lejlighed - eller om de over tid kan blive penge værd?
Så er der et par ting, du kan kigge efter, fortæller direktør i Rare Wine Invest Anders Børsen.
- Har man Bordeaux 1. cru, har man stensikkert fat i en flaske til mindst et par tusind kroner, og har man fat i en af kongerne fra Pomerol, Petrus og Le Pin, kan man gange med ti, siger Anders Børsen.
Den første Grand Cru-klassifikation, som rangerede Bordeaux-slottene fra den fineste 1. Cru til 5. Cru, blev indført af Napoleon i 1855.
I 1861 indførte Bourgogne den første Grand Cru-klassifikation, som modsat den i Bordeaux tog udgangspunkt i markens kvalitet frem for producenten.
- Et hurtigt kig på etiketten vil afsløre, om der er tale om en vin fra en Grand Cru-mark, som oftest vil være steget i pris, og som fra de bedre producenter koster fra et par tusind kroner og op, fortæller Anders Børsen.
Er der tale om champagneflasker, skal du kigge efter, om der står et årstal på, og derefter om det er et kendt navn.
- Er det eksempelvis Krug, Cristal eller Dom Perignon, så er den formentlig penge værd, siger Anders Børsen.
Som udgangspunkt er de fleste eksklusive investeringsvine franske. Men ingen regel uden undtagelse.
Du kan have en regulær skat i gemmerne, hvis der er tale om den spanske topvin Pingus, som produceres af danske Peters Sisseck.
Og hvis der står Screaming Eagle på flasken, har du fat i USA's dyreste vin, som dog er ekstremt sjælden.
Generelt er der langt imellem, at man finder en guldåre i vinkælderen.
- Hvis du selv har købt vinene og ikke har for vane at købe dyr vin, så skal du have været ualmindelig heldig, hvis du skal kunne sælge dem med profit, siger Anders Børsen og tilføjer:
- Hvis vinene til gengæld er nogle, du har arvet, er det værd at spørge dig selv, hvem du har arvet dem fra, og om de havde dyr smag.
Henrik Christensen er vinekspert hos auktionshuset Bruun Rasmussen Auktioner og underviser på Dansk Sommelier Uddannelse. Han fortæller, at det kræver stor viden, før man med et øjekast kan vurdere flaskerne.
Han foreslår, at du som det første søger på nettet. Det kan være ved hjælp af en side som wine-searcher.com.
Du kan også få en uforpligtende og gratis onlinevurdering hos Bruun Rasmussen.
- Ældre flasker kan variere utroligt meget i stand og udseende, og derfor forlanger vi et billede til at afgøre en forhåndsvurdering, siger Henrik Christensen.
/ritzau fokus/