cookie-og-privatlivspolitik
Ifølge Danmarks Statistik er der 1,2 millioner børn mellem 0 til 17 år, og det betyder, at der er en hel forældre, som hver dag skal tage stilling til, hvorvidt og hvordan de vil gøre sig gældende i deres børns leg. (Arkivfoto)
Ifølge Danmarks Statistik er der 1,2 millioner børn mellem 0 til 17 år, og det betyder, at der er en hel forældre, som hver dag skal tage stilling til, hvorvidt og hvordan de vil gøre sig gældende i deres børns leg. (Arkivfoto)
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Livsstil

Har du svært ved at lege med dit barn? Så gør dette

Hvis du er dårlig til at lege med dit barn eller ikke kan lide det, bør du helt droppe det, lyder meldingen fra to legeforskere.
06. april 2021 kl. 07:00 Af Ritzau

3, 2, 1 nu kommer den store stygge ulv, wraaaah!

Hvis du som forælder ikke er helt tilpas, når du skal indleve dig i dit barns legeunivers og brøle som et vildt dyr, så er det faktisk bedre at lade være, lyder det fra to legeforskere.

- Børn kan mærke, hvis man egentlig ikke synes, det er sjovt at lege med, siger Helle Marie Skovbjerg, der er Danmarks første og eneste professor i leg samt aktuel med bogen "10 tanker om leg".

- Som forælder kan man i stedet vælge at påtage sig på kanten-rollen i legen. Den er total overset, men skide god, fortsætter hun.

Vælger du at deltage på kanten, så er du ikke direkte involveret i legen, men ifølge Helle Marie Skovbjerg udgør du alligevel en vigtig rolle, fordi du skal sørge for at være tæt på legen og byde ind med materialer og tid.

Annonce

Leger dit barn eksempelvis med Lego, så kan du være den, der skaffer legoklodserne. Er det et dukkeunivers, der for det meste raserer på gulvet, så tilbyd at være den person, der syer tøjet til dem.

- Man kan også stå for at hente sodavand undervejs, så ens børn ikke tørster midt i legen, siger Helle Marie Skovbjerg, der måske kan få landets diætister halvt op af stolene med det forslag.

Men ligesom det kræver sit forarbejde at tage del i selve legen, så gælder det samme også, hvis du vil være med på kanten. Det er nemlig afgørende, at du først kigger dit barn over skulderen og observerer legen, så du ved, hvordan du bedst bringer dine ressourcer i spil på en måde, som barnet kan se en værdi i.

Selv om det er godt at vide, hvilken rolle, du vil udgøre i barnets leg, så undgå, at det kammer over.

- Man skal passe på med ikke at være total optaget af sin egen forældrerolle, så man kun har fokus på, hvordan man agerer en god forældre, siger Ditte Winther Lindqvist, der er lektor ved Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse på Aarhus Universitet og forsker i børns leg.

Annonce

Du kan også vælge at lave noget helt andet med dit barn, hvis du ikke kan lide at lege eller er dårlig til det. Eksempelvis gå en tur, lave mad eller læse bøger, som ikke er valg, der er mindre gode, når det kommer til at knytte en relation til dit barn.

- Så længe man finder noget, som begge parter, men særligt barnet, synes er spændende, siger Ditte Winther Lindqvist.

Er dit barn vild med biler, teknik eller maskiner, så udnyt det, og lav noget inden for det felt.

- Men det går ikke, hvis man som forælder slet ikke har interesse for det, siger hun.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE