cookie-og-privatlivspolitik
Barfrost - som er forholdsvist hård frost uden sne - er hårdere for planterne, end hvis der ligger sne. Sneen virker nemlig isolerende.
Barfrost - som er forholdsvist hård frost uden sne - er hårdere for planterne, end hvis der ligger sne. Sneen virker nemlig isolerende.
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Haven i december: Beskyt planterne mod frost og kulde

Giv havens planter lidt førstehjælp, så frosten ikke sætter sig som skader. Og så er det nu, vinplanterne skal beskæres.
04. december 2018 kl. 07:00 Af Af Anna Raabæk/ritzau fokus/

Annonce

I december er der ikke det store liv i haven. Til gengæld handler det om at få beskyttet planterne mod skader fra frost og kulde. Og så er der faktisk en enkelt plante, der skal beskæres.

Her får du havefaglig rådgiver Louise Møllers tjekliste til december.

1) Beskyt havens planter

Har man gran i haven, eller har man fundet noget i skoven, er det ikke bare fint at pynte op med.

Det kan også bruges som vinterbeskyttelse til nogle af havens mere sarte planter.

- Man kan sætte grangrene rundt om roser og hortensia. Det ser måske ikke ud af meget, men det beskytter planten rigtig godt. Det isolerer, siger Louise Møller og tilføjer:

- Det er især vigtigt i de perioder, vi kalder barfrost - det vil sige forholdsvis hård frost, men ingen sne.

Selv om det lyder lidt bagvendt, er det kolde vejr nemlig hårdere for planterne, hvis der ikke ligger sne. For sneen har en isolerende effekt.

- Så det er ikke nær så skadeligt for planterne, hvis der ligger en god dyne af sne, forklarer haverådgiveren.

Man kan også bruge visne blade til at redde havens planter fra vinterskader.

2) Lad stauderne passe sig selv

Lige nu er mange af havens stauder lidt brune og kedelige at se på. Men det skal man altså ikke prøve at lave om på, advarer haverådgiveren.

- De visne toppe er med til at beskytte planterne. Så det er en god idé at vente med at beskære planterne til marts, siger hun og tilføjer:

- Nogle af planterne indeholder også frø, som fuglene har stor gavn af.

Man skal i det hele taget ikke klippe for meget, men lade haven være for at den får den bedste beskyttelse, råder hun.

3) Vinplanten beskæres

Hvis man har en vinplante i drivhuset, så er det til gengæld nu, at den skal beskæres.

Tommelfingerreglen hedder, at det skal gøres inden 1. januar, fortæller Louise Møller.

- Vinplanten er det, man kalder en bløder. Det vil sige, at den har en meget tidlig saftstigning om foråret, så hvis man får beskåret den for sent, så begynder saften at sive ud af grenene. Og det kan svække planten rigtig meget.

- Derfor skal den gerne beskæres i december, inden saftstigningen går i gang.

Beskæringen betyder, at man typisk får flere drueklaser. Vinplanten vokser ret meget, så den skal også beskæres for ikke at overtage hele drivhuset.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce